Герджиков: Копривщица ще остане град-музей

19:40, 30 мар 17 / Политика 25 899 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Няма да превърнем града в бетонна спалня. Копривщица ще остане град-музей”, това заяви при гостуването си в предаването „Питай” по БТВ служебният премиер Огнян Герджиков. Той категорично отрече появилите се слухове, че бизнесменът Радослав Йовков, който иска да строи фабрика за сухо мляко във възрожденския град, е негов племеник.

Водещата Биляна Гавазова попита Герджиков и за обществените поръчки на стойност 111 млн. лева, обявени от служебния кабинет. Сред тях тя очерта тази на МВР за над 3 млн. лева за канцеларски материали и друга за покупката на два кораба за речния флот.

„Министърът на вътрешните работи е почтен човек и не вярвам да е направил нещо грешно, а двата кораба са нужни на България, защото тези, които имаме сега са много стари. Дори един от тях е на 77 години”, заяви Огнян Герджиков и обяви, че е готов да се направи щателна ревизия на служебния кабинет.

Като закъсняла стъпка Герджиков определи 30% скок в цената на природния газ. „Поскъпването не може да бъде предотвратено от служебното правителство, но КЕВР може да преразгледа и редуцира в някаква степен цената”, каза още служебният премиер.

По отношение на действията на политиците от Патриотичния фронт на българо-турската граница преди предсрочните избори в неделя, Герджиков бе категоричен, че те са надхвърлили позволеното от закона. „Аз се срамувам от това. Действията на полицията леко се забавиха, но след намесата на служителите на реда хората от Турция ритмично преминаваха границата с България”, обясни Герджиков и добави, че посланикът на южната ни съседка е бил привикан във външното ни министерство и е предупреден за неправомерните действия на страната му във вътрешните работи на България. „Важно е да имаме добросъседски отношения с Турция. Утре посланикът ни там Надежда Нейнски се връща на работа”, уточни Герджиков.

На въпрос за касиране на вота от неделя той отговори, че това е невъзможно, освен, ако не касаее отделен депутат.

Огнян Герджиков прогнозира, че без подкрепата на Обединените патриоти от ГЕРБ няма да имат стабилна опора при управлението, но предупреди, че след няколко месеца потриотите могат да започнат да извиват ръцете на Бойко Борисов. „Широката коалиция е сложна игра, въпреки че в последните години Борисов натрупа политически опит. Съмнявам се обаче да се стигне до широка коалиция”, обясни Герджиков и добави, че президентът Румен Радев не е консултирал с него, кога ще конституира 44 Народно събрание, но допусна, че държавния глава вече е взел решение.

За пореден път Герджиков отрече категорично да е уволнил Иван Гарелов след есемес от Бойко Борисов. „Не разбирам, на кого може да му хрумне, че Борисов ще ми нареди нещо с есемес и аз ще го изпълня”, изрази недоумението си служебният премиер и добави, че освен Иван Гарелов не е уволнявал никого, а решението за смяната на 20 областни управители е взето след консултации между него и президента Румен Радев. Герджиков уточни, че в отношенията му с държавния глава няма напрежение.

Служебният премиер се наложи да обясни и за уволнението на главния комисар на МВР Георги Костов. Герджиков уточни, че след като е бил информиран от ресорния министър да подаде оставка Костов не го е направил и се ноложило служебният министър-председател да постави ултиматум на бившия главен комисар.

На въпроса на водещата: На кого е служебното правителство” – Герджиков отговори: Правителството е на България. „Затова получавам упреци от БСП и ГЕРБ. Свикнал съм да чувам неистини за себе си и най-голямата е за есемеса от Бойко Борисов”, призна Огнян Герджиков и добови, че не е имал натиск от партиите за назначаване на определени хора на различни постове.

Попитан дали министър Теодор Седларски е проводник на интересите на японска фирма у нас, Герджиков отговори, че не е запознат със случая в детайли. „Задача на всеки от нас обаче е да търси инвеститори, защото държавата може да се развива само с привличането на чужди инвестиции”, каза Герджиков и уточни, че има доверие на министър Седларски, но той е можел да направи повече неща.

Пред водещата Биляна Гавазова служебният премиер сподели, че след края на работата на кабинета му не знае дали ще остане в политиката, но ще продължи да преподава в Софийския университет и да пише книги.

Огнян Герджиков призна, че е гласувал за Реформаторския блок, но е ядосан на десните политици за разцеплението им, което е оставило 300 хил. избиратели без представителство в парламента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама