Доналд Туск получи призовка по дело за шпионаж

18:56, 30 мар 17 / Свят 25 805 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полски прокурори изпратиха на председателя на Европейския съвет Доналд Туск призовка да се яви през април да даде показания във Варшава по дело срещу двама бивши шефове от военното контраразузнаване. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

Градският прокурор на Варшава Михал Джекански съобщи, че Туск се е съгласил да се яви на 19 април.

Той ще бъде разпитан за генералите Януш Носек и Пьотър Пител, заподозрени, че са „нарушили служебните си задължения и неправомерно са сътрудничили на службите на чужда държава”.

Според полски медии, става дума за споразумение, сключено с руската Федерална служба за сигурност – наследник на КГБ, малко след самолетната катастрофа край Смоленск през 2010, в която загинаха тогавашният полски президент Лек Качински и десетки висши политици.

По онова време Туск беше министър-председател.

Според някои публикации споразумението целяло сътрудничество по изтеглянето на полските войски от операциите на НАТО в Афганистан, но други изтъкват, че то е дало неограничен достъп на агенти на ФСС до централата на полското военно контраразунаване SKW.

Лидерът на управляващата във Варшава партия „Право и справедливост” Ярослав Качински обвинява политическия си съперник Туск в „морална отговорност” за смъртта на неговия брат Лех през 2010 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама