Върховният съд на Венецуела иззе законодателните правомощия

17:10, 30 мар 17 / Свят 25 757 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Венецуелският Върховен съд пое и законодателни функции, след като се произнесе, че доминираното от дясната опозиция Национално събрание проявява неуважение към съдебната власт в продължаващата противоборство с левия президент Николас Мадуро. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

„Докато продължава неуважението към съда, парламентарната власт ще се упражнява пряко от конституционната камара на Върховния съд или от органа, който осигурява спазването на върховенството на закона”, постанови Върховният съд.

През август 2016 върховните съдии се произнесоха, че опозиционното мнозинство в парламента нарушава правилата, защото допусна полагане на клетва от трима депутати, които са разследвани за електорални измами. Според опозицията става дума за изфабрикувани обвинения, целящи подкопаване на властта на парламента.

Днешното произнасяне на Върховния съд бележи ескалация на политическата криза в богатата на нефт южноамериканска държава, където, на фона на бунтове, недостиг на основни храни и лекарства и ширеща се престъпност, Мадуро се брани срещу опитите на опозициятада го накара да се откаже от властта преди да изтече мандатът му.

Основната опозиционна коалиция – Кръглата маса за демократично единство, спечели с голямо мнозинство изборите през декември 2015 с обещание да отстрани Мадуро.

Това накара президента и неговата Обединена социалистическа партия на Венецуела да склонят на подялба на властта за пръв път откакто партийният основател Уго Чавес, дойде на власт през 1999 година.

Върховният съд обаче, където според опозицията е пълно с предани на Мадуро магистрати, окастри внушителното опозиционно мнозинство от две трети като не позволи на тримата разследвани депутати да влязат в парламента.

Оттогава Върховният съд отхвърля всеки закон, приет от законодателния орган.

Днешното решение беше обявено след като върховните съдии лишиха депутатите от имунитет, разчиствайки пътя към съдебно преследване срещу опозицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама