Втори ден протестен марш в Скопие срещу „албанската платформа“

20:37, 28 фев 17 / Политика 25 512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За втори пореден ден в Скопие се проведе марш на гражданската инициатива „За обединена Македония“ срещу промяна на Конституцията и за съхранението на името и характера на македонската държава, предаде БГНЕС. 

Маршът започна от сградата на правителството, продължи до Президентството и завърши пред парламента, където е прочетен граждански призив, предаде репортер на БГНЕС.

В него се настоява да бъде отхвърлена т. нар. „албанска платформа“, която и внесена от друга държава, а партиите да не реализират правителствени програми, които не излизат и не са одобрени от народа.

Участниците се обявиха срещу изпълнението на т.нар. "албанска платформа", която бе изработена в Тирана и бе подписана от албанските формации в Република Македония. Платформата предвижда въвеждането на албанския като официален език на територията на цялата страна, промяна на Конституцията и държавните символи.

От двете основни партии ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ се изисква да не гласуват закона за двуезичността на Македония, а от президента Георге Иванов да спазва Конституцията при връчването на мандата за сформиране на правителство.

Протестни маршове се проведоха също в Прилеп, Кимено, Щим и Куманова. Такива маршове са планирани и за утре.

БГНЕС припомня, че след провеждането на предсрочните парламентарни избори на 11-ти декември страната изпадна в тежка криза, след като албанските партии приеха изработената от албанския премиер Еди Рама платформа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама