Рекорден брой български филми в „София филм фест на брега” 2017 в Бургас

19:49, 28 фев 17 25 697 Шрифт:
Автор:

Тазгодишната програма на 15-то издание на кинофестивала „София филм фест на брега” включва рекорден брой български филми – 8. Това съобщиха днес пред медиите организаторите. Общо филмите ще бъдат 20, сред които и носителят на „Оскар” за 2017 г. -„Лунна светлина”.

Юбилейното  издание ще се проведе от 16-ти до 24-ти март в Общинско кино „АБ”, в салона на ДТ „Адриана Будевска”.То ще бъде открито с новата творба на един от най-талантливите български режисьори Светослав Овчаров „Врагове”. Оператор е един от най-добрите майстори на кинообрази в България Рали Ралчев, а в ролите са Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Димитър Овчаров и Лаерт Докле.

Друго ново заглавие от обичан български кинематографист е „Асансьор за пациенти” на Иглика Трифонова. Оператор е Крум Родригес, а музиката е дело на Васил Гюров.

Отличеният със „Златен леопард” в Локарно и две награди в Сараево, както и с голямата награда „Златна роза” – „Безбог” на Ралица Петрова е „разтърсващо изследване на човешкия дух в копнежа му за чистота и изкупление”.

Най-новият пълнометражен филм на сценариста и режисьора Константин Божанов е поетично озаглавен „И после светлина”, а световната му премиера бе в основната конкурсна програма на престижния кинофестивал в Ротердам преди няколко седмици.

Още едно българско заглавие фигурира в програмата на „София филм фест” в Бургас – пълнометражният дебют на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов „Христо”, стартирал като проект на София Мийтингс 2013. Филмът бе представен премиерно на 34-тия фестивал „Златна роза” където получи награда за игрален дебют и за най-добра мъжка роля.

Жителите на Бургас могат да гледат още филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията са „Аз, Даниел Блейк” на Кен Лоуч, „Тони Ердман” на Марен Аде, „Най-щастливият ден в живота на Оли Маки” на Юхо Куосманен. В програмата присъства също „Рай” на Андрей Кончаловски.

Сред заглавията са още „Франц”, „Лудетини”, „Императорът”, „Непознатото момиче”, „Другата страна на надеждата.

По традиция в Бургас ще бъдат представени филмите от конкурса за награда Джеймисън за български късометражен филм. Те са „20 ритника”, „Баща”, „Благодаря ти”, „Добри”, „Дрехи”, „Капия”, „Крило на дракон”, „Леа”, „Песен”, „Преди да заспя”, „Пътуваща страна” и „I Don’t Want to Grow Up”.

Цената на един билет за кинофестивала ще бъде 8 лева. Карта от 10 билета ще е 50 лв., а такава от 5 билета – 30 лева. Всеки желаещ ще може да си закупи билети в началото на месец март.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама