Варна чества Освобождението три дни

18:40, 28 фев 17 25 780 Шрифт:
Автор: Жулиета Иванова

Три дни ще продължат празничните прояви във Варна по повод 139-годишнината от Освобождението. Те започват утре с откриване на изложбата „Знаци на свободата и героизма“ в Регионалния исторически музей. Експозицията съдържа художествени творби, фотографии и документи, посветени на Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г. Откриването е в 17 ч.

На националния празник е посветена постановката на Основната сцена на Театрално-музикалния продуцентски център същата вечер от 19 ч. Оперетата „Българи от старо време“ е на Асен Карастоянов по едноименната повест на Любен Каравелов. На същата сцена на 2 март вечерта започва празничният концерт „Българска музикална колекция“.

От 3 до 5 март във Варненското езеро ще се проведе традиционната гребно-ветроходна регата „Трети март“. Тази година тя е включена в календара на събитията домакинството на Варна като Европейска младежка столица.

Националният празник за варненци ще започне с Божествена света литургия в катедралния храм „Свето Успение Богородично“ от 8,30 ч. След тържествено издигане на националния флаг на площад „Св. св. Кирил и Методий“ шествие ще премине по централните улици от катедралата до паметника на граф Игнатиев, до мемориала на украинските воини и до паметника руските воини в Морската градина, където с военен ритуал ще бъдат положени венци.

В 12 ч. на 3 март започва 54-тата лекоатлетическа щафетна обиколка на Радио Варна. По обяд в Детския кът в Морската градина ще се състои концертът „Децата на Варна празнуват 3 март“. Празникът ще бъде отбелязан и в различните административни райони на града. В район „Аспарухово“ на него е посветен концертът „Българин да се наричам“, който започва в 11 ч. пред Народно читалище „Просвета 1927“. В район „Владислав Варненчик“ в парка с мемориал на руските воини-освободители в местността Терасите от 13,30 ч. започва тържество с ритуално полагане на венци и цветя.

Във Фестивалния и конгресен център от 14 ч. на 3 март се открива фотографската изложба „Моята България“. Тогава ще бъдат наградени и лауреатите от ХVІ регионален конкурс за изпълнение на художествено слово и фотография. В 16 ч. отново там се открива изложбата „Българските архитектурни паметници в макети“. Ще бъдат наградени и победителите от националния ученически конкурс за изработка на макети – тази година те са на вятърни мелници и воденици.

В 18 ч. в празничния ден в зала 1 на Фестивалния и конгресен център започва голям концерт с участието на танцьори, музикални формации и индивидуални изпълнители. Денят ще завърши с тържествена заря-проверка на входа на Морската градина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама