Безработицата в Търговище тръгна нагоре

17:38, 28 фев 17 25 611 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

7547 са регистрираните безработни в област Търговище към края на януари, информираха от Регионалната служба по заетостта в Русе.  Равнището на безработица в региона е 15,3%, което е с половин процент над цифрите от последния месец на миналата година и почни двойно над средното за страната. 

Най-висока е безработицата в община Антоново- 34,9%, следват общините Опака – 33,8%, Омуртаг – 25,0%, Попово - 14,5% и най-ниска в община Търговище - 9,6%.

Продължително безработните лица, които са с престой на борсата над 1 година към края на януари са 4009, което е над половината от всички регистрирани безработни в областта. Над две трети от тях са без специалност, а тези с основно и по-ниско образование са 65%. По професионален признак регистрираните безработни без специалност са 60%, с работнически професии – 28%, специалисти – 12%. Висок е процента и на безработните  с основно и по-ниско образование, както и тези на възраст над 50 години.

От общо регистрираните лицата с намалена работоспособност са 431.
  
През януари постъпилите на работа регистрирани безработни от област Търговище са 261, което е с 66 повече в сравнение с декември. Започналите работа безработни без квалификация са 120, с работническа професия - 84, а специалистите със средно специално и висше образование - 57. Повече от половината от устроените на работа са жени, а младежите са 49. 

Общо обявените свободни работни места в областта са били 191. Кадри са търсели административните и спомагателните дейности, преработващата промишленост, транспорта, търговията, хуманното здравеопазване и социалните работи, както и образованието.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Търговище през януари са заявени 7 работни места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама