Две години и осем месеца затвор за шофьор, убил пешеходец в Слънчев бряг

16:50, 28 фев 17 25 566 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бургаският окръжен съд призна за виновен по повдигнатото му обвинение Георги Я., който при шофиране е причинил по непредпазливост смъртта на пешеходец. Инцидентът е станал на 29 ноември 2015 г. в Слънчев бряг.

Съдът осъди на две години и осем месеца „Лишаване от свобода“ подсъдимия, което наказание да се изтърпи при първоначален общ режим, след редукцията на присъдата по съкратено съдебно производство. Бургаският окръжен съд лиши от правото Георги Я. да управлява моторно превозно средство за срок от четири години. Произнасяйки присъдата съдебния състав се мотивира, че въпреки младата възраст на подсъдимия и незавършеното му висше образование, за да се поправи, той е нужно да изтърпи ефективно своето наказание, за да понесе отговорността за тежкия резултат, който е причинил, дори и по непредпазливост.

В съдебното заседание днес стана ясно, че Георги Я. изцяло е признал вината си. В съдебната зала той се обърна към съдебния състав и близките на пострадалия с думите: „Дълбоко съжалявам за случилото се! Желая съдът да ми даде възможност да се поправя!“ По желание на подсъдимия и неговия защитник делото днес бе гледано по реда на съкратено съдебно следствие.

Георги Я. бе признат за виновен в това, че на посочената по-горе дата, управлявайки лек автомобил в посока от Несебър към центъра на Слънчев бряг, нарушил два члена на Закона за движение по пътищата. Подсъдимият шофирал с над допустимата за населено място скорост от 50 км в час. Освен това не пропуснал стъпилия на „зебрата“ пешеходец.

Георги натиснал газта до 79 км/час, при което приближавайки към пешеходната пътека не пропуснал преминаващия по нея Д. Д. и не спрял, блъснал го и го убил. Деянието е извършено след употреба на високорисково наркотично вещество - тетрахидроканабинол.

Присъдата на Окръжния съд може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативния съд в Бургас в 15-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама