Без френска паралелка в ЕГ и „хореография“ в СУ „Св. Кл. Охридски“ в Добрич

20:24, 27 фев 17 25 1056 Шрифт:
Автор: Станислава Кръстева

План-приемът за учебната 2017/2018 година бе утвърден днес на Заседание на областния съвет за заетост. Той бе ръководен от областния управител Детелина Николова. 


“Постарали сме се да направим възможното, за да включим повече паралелки в тазгодишния прием. Независимо от отрицателния баланс в много от общините  ще предложим това, което, според нас, е възможно, съобщи началникът на регионалното управление по образование“ Жоро Тошков. 
Калоян Койчев – старши експерт по организация на професионалното обучение в РУО обясни, че тази година приемът е по-различен от други години, тъй като завършват два випуска едновременно. Това позволява „глътка въздух“ за училищата, тъй като ще има достатъчно ученици за всички, дори и за тези, които традиционно трудно правят прием. 


Новост е, че това ще е първият випуск, чиито държавни зрелостни изпити ще бъдат ограничени в рамките на профилиращите предмети. 
По думите на Койчев, проблем е възникнал при СУ „Св. Кл. Охридски“, тъй като , според новите нормативни документи, вече не съществува профил „хореография“. От училището са предложили професия „танцьор“ със специалност „български танци“, но новият закон не позволявал това, за което има и отговор до училището от зам.-министър Стаматов. Затова тази професионална паралелка не е заявена в новия план-прием. 
Не е разрешено на СУ „Ст. Караджа“ в Каварна да разкрие профил, свързан с туризма. Вместо това, три туристически професии се разкриват в земеделската гимназия в морския град. 

Снимка: Topnovini.bg 

В Езикова гимназия „Гео Милев“ в Добрич, план приемът не предвижда вече паралелка с френски език, а по три паралелки с английски и немски език. Решението е на педагогическия съвет в учебното заведение. 
Профилите за прием след 8 клас са по старата наредба, няма непрофилирани паралелки. Разликата е, че сега училищата имат възможност да избират да изучават интензивно или разширено чужд език или без разширено изучаване на чужд език, обясни Койчев. Той посочи, че е запазена палитрата от професии и специалности. Най-много са в областта на селското стопанство и механизацията на селското стопанство, както и в областта на туризма.  
Зам.-кметът на Тервел Дияна Илиева заяви, че Общината не е съгласна да има само една паралелка с направление софтуер и хардуер в СУ „Йордан Йовков“ в града, като мотивира предложението на общината - да има две паралелки с това, че при повече желаещи, то няма да има възможност да удовлетвори желанието на децата и родителите. Така децата, които няма да успеят да влязат в средното училище, бъдат принудени да напуснат града, предупреди тя. 
Независимо от това, предложението на Тервел бе подкрепено само от един от 21 членове на съвета и така с мнозинство бе прието предложението на РУО за план-прием за учебната 2017/2018 г., което предстои да бъде изпратено в Министерството на образованието и науката за съгласуване. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама