Признание: Македония не създаде проблеми, въпреки натиска на Гърция

17:35, 27 фев 17 / Свят 25 752 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Република Македония бе единствената част от бивша Югославия, която се движеше към независимост съвсем мирно, заяви британският дипломат Робин О'Нийл, който е бил и посредник в спора с Гърция за името. Това беше голямо постижение във време, когато Македония бе подложена на натиск от по-големите съседи, добави той в предаването „Гласът на народа“, информира БГНЕС.

„Когато за пръв път дойдох в Македония през 1992 година, бях дълбоко впечатлен от чувството за национално единство и от усилията на властта и албанската общност да работят за система, в която албанският език да бъде признат. Съжалявам, че 25 години по-късно, след толкова много неща, постигнати в Македония, тази национална солидарност сега е поставена под въпрос“, изтъкна Робин О'Нийл.

Той се спря и на отношението на съседните държави към Македония. „От самото начало Република Македония се сблъсква с неприятелското отношение от съседни държави, както и от дългата и безсмислена кампания на Гърция срещу употребата от Македония на нейното име“, категоричен е дипломатът. Според него националното единство е от съществено значение да успешното бъдеще на Република Македония като успяваща и независима държава, пък дори и за нейното оцеляване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама