Обвиниха шеф от АПИ за инцидента в "Ечемишка"

14:17, 27 фев 17 25 900 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

 

 

Директорът на дирекция „Поддържане и пътна инфраструктура“  към АПИ  Георги Златев е с повдигнато обвинение заради инцидента в „Ечемишка. Златев е бил информиран за корозирала носеща конструкция в „Ечемишка“. 

Това съобщи пред медиите Наталия Николова, административен ръководител на Окръжна прокуратура - София във връзка с разследването по склучая, при който загина жена. 

На 5 февруари 2017 г. е образувано досъдебно произвоство. Към момента е повдигнато и предявено обвинение на Георги Златев за немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, свързана с ремонт и поддръжка на пътно съоръжение – тунел, обясни Николова. 

По думите й той е бил информиран за корозирала носеща конструкция на тунел "Ечемишка" и необходимостта от обработването й. 

Златев обаче е нарушил длъжностната си характеристика, правилника за структурата и дейността за работа на АПИ, правилника за прилагане на Закона за пътищата и наредбата за поддържане и текущ ремонт на пътища и наредба за технически правила норми за проектиране на пътни тунели. 

Той е бил длъжен да предвиди ремонтни работи и да представи заявки за извършването им към АМ „Хемус, допълни Наталия Николова. 

Тя поясни, че за Георги Златев е с мярка за неотклонение "подписка". Продължава разследването на всички длъжностни лица, които са ангажирани по ремонтни необходимости и по поддръжка и ремонти. 

Жена загина при тежък пътен инцидент на автомагистрала „Хемус“, предизвикан от паднал елемент върху движещ се автомобил в тунел „Ечемишка“ в тръбата за София. Сигналът за произшествието бе подаден на тел. 112 около 12.00 часа на 5 февруари. При инцидента пострада и шофьорът на автомобила, брат на загиналата жена. 

Последваха проверки и действия за изясняване на обстоятелствата около трагичния инцидент, а прокуратурата заведе следствено дело. Служебният премиер Огнян Герджиков освободи петима началници в АПИ, сред които и председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов с Пирин Пенчев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама