Православната църква чества Сретение Господне (Зимна Богородица)

07:00, 02 фев 20 25 2777 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес е един от четирите празника, посветени на Божията майка.

Празникът съвпада с четиридесетия ден от рождението на Исус Христос, когато Богородица отива в Йерусалимския храм. Там благочестивият старец Симеон поема от ръцете детето и казва: “Ето, Тоя лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия, и на сама тебе меч да прониже душата - за да се открият мислите на много сърца”.

С тези думи фактически той осмисля целия бъдещ живот на Исус - въпреки че дава на човечеството един нов закон - закона на любовта, учението му става предмет на много спорове и противоречия. А страданията и кръстната смърт на любимия син, довеждат Богородица до скръб.

Смята се, че Богородица закриля бременните жени, майките, раждаемостта и семейството. През този ден не се работи, защото децата ще се раждат белязани. Спазва се строго половото въздържание - така ще се увеличи плодовитостта на домашните животни и те ще бъдат живи и здрави.

Жените не пипат остри предмети, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата. Месят се питки и се раздават в две къщи.

По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо мъжко или женско. Девойките вярват, че бъдещият им съпруг ще прилича по външен вид и нрав на онзи мъж, когото срещнат пръв.

В народните представи света Богородица е покровителка на бременността и родилките, но също е "вълча Богородица", свързана с животни, олицетворяващи демоничните сили на долния свят. Така едновременно се почита християнската светица-майка и се омилостивяват силите на злото чрез житна жертва, сексуално въздържание (своеобразен пост) и редица забрани, имащи магически характер. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама