Скандал в Общинския съвет заради закупуване на лаборатория за пестициди в Бургас

20:45, 31 яну 17 25 568 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинският съвет в Бургас гласува предложението на четирима съветници от Реформаторския блок начело с директора на Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) в Бургас д-р Георги Митев за закупуване на система за определяне наличието на пестициди в храни, включително инсталиране, обучение и организиране на лаборатория за извършване на анализи. Тя ще се намира на територията на пазара до бившия магазин „Краснодар“.

Възлага се на „Бургаски пазари“ ЕООД да подготви помещение за организиране на Лаборатория за изследване и анализ на пестициди в земеделска продукция, местно производство и внос. Дружеството трябва и да организира обществена поръчка с предмет „Доставка на оборудване за Лаборатория за изследване на пестициди, инсталация и обучение на персонала“ и да възложи такава с оглед възможно най-бързото й провеждане. Средствата по тези дейности ще бъдат за сметка на печалбата на общинското дружество.

Приемането на това решение бе взето след лют спор между общински съветници. Най-дейни опоненти в него бяха д-р Георги Митев, от една страна, и общинският съветник от СЕК Георги Манев. Дори мнозинството от групата на ГЕРБ не беше на едно мнение – едни подкрепиха идеята, други бяха против.

Георги Манев и зам.-председателят на Общинския съвет Георги Дражев казаха, че такива лаборатории би следвало да има към БАБХ и в този смисъл това трябва да е политика на държавата, а не на отделните общини. В този ред на мисли Манев обвини Митев, че явно не си върши работата като шеф на местната Агенцията по безопасност на храните и допълни, че ще му поиска оставката.

Според проучването на вносителите на докладната необходимите средства за закупуване на такава лаборатория са около 180-200 хил. лв. без ДДС. Опонентите им веднага скочиха и казаха, че това са много пари за лаборатория, чиято ефективност е под съмнение. Заедно с консумативите за нея, поддръжката и т.н. сумата ще нарасне значително повече. Изразиха се и опасения, че това може да доведе „Бургаски пазари“ до свръхзадлъжнялост подобно на друго общинско дружество – „Хляб и хлебни изделия“.

Д-р Митев оправда искането си с грижата за здравето на бургазлии. По думите му в цялата страна имало само две лаборатории за изследване на пестициди, които били разположени на границата и били частни.

Всъщност това не е точно така, защото апаратура за изследване на пестициди има в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас още от 2008 г. Тя е внос от чужбина, като тогава освен в инспекцията в Бургас с такава апаратура са оборудвани и РЗИ-ата във Варна, Добрич, Пловдив, Плевен и София. И до този момент тя си работи, макар че рядко се използва за изследване на хранителни продукти заради високата цена на услугата. Изследването само на един вид фосфорно-органичен пестицид струва 60 лв., а комплексно изследване за различни видове пестициди е на стойност 325 лв. За изминалата една година са направени само 4 проби на хранителни продукти за пестициди в РЗИ-Бургас.

За приемането на предложението на четиримата Реформатори (освен Георги Митев това са Тошко Иванов, Станимир Апостолов и Димитър Христов) бяха нужни минимум 28 гласа „За“. При първото гласуване предложението беше подкрепено от 26-има съветници и при това положение то не минаваше. По настояване на общинския съветник Красимира Маркович обаче докладната записка беше прегласувана. Така от втория път гласовете „За“ се оказаха точно необходимият минимум от 28. Приемането на това спорно решение накара дори председателя на Общинския съвет Костантин Луков специално да обясни, че е гласувал „против“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама