Туск: Новата позиция на САЩ е заплаха, заедно с Китай, Русия и радикалния ислям

19:58, 31 яну 17 / Свят 25 539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск определи като „притеснителни“ твърденията на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, посочвайки, че новата позиция на Вашингтон е сред заплахите срещу ЕС, заедно с Китай, Русия и радикалния ислям, предаде АФП, цитирана от бгнес.,

В писмо до европейските лидери преди срещата на върха в Малта на 3 февруари Туск посочи също, че блокът трябва да предприеме „огромни стъпки“, за да остане цял и трябва да се възползва от изолационизма на САЩ, за да стимулира търговията с други държави. 

„Днес ние сме изправени пред три заплахи, които преди не съществуваха, или поне не в такъв мащаб. Първата заплаха – външна, е свързана с новата геополитическа ситуация в света и около Европа“, каза той в своето писмо.

„Все повече, нека кажем, самоуверен Китай – особено в моретата, руската политика на агресия спрямо Украйна и нейните съседи, войни, терор и анархия в Близкия изток и Африка, радикален ислям, който играе значителна роля, както и притеснителните заявления от новата американска администрация правят нашето бъдеще много непредсказуемо“, посочи още Туск.

„Най-вече промяната във Вашингтон поставя Европейския съюз в трудна ситуация, като новата администрация изглежда поставя под въпрос последните 70 години на американската външна политика“, пише председателят.

Втората заплаха според него са вътрешните предизвикателства, които нарастващия антиевропейски национализъм представлява, а третата - „начинът на мислене на проевропейските елити“.

Този петък в Малта ще се проведе неофициална среща на върха на страните от ЕС. На нея няма да присъства британският премиер Тереза Мей.    

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама