На Свети Дух бургазлии ще почитат тържествено Деня на Македония

18:30, 31 яну 17 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинският съвет в Бургас прие предложението на Георги Дракалиев от ВМРО в културния календар на Общината да се включи тържествено отбелязване на Деня на Македония и падналите за нейната свобода. Той ще се чества ежегодно на датата на църковния празник Свети Дух, който се отбелязва 51 дни след Великден, на деня след Петдесетница. През 2017 година се пада на 5 юни.

За повечето българи Свети Дух е поредният църковен празник, малцина от тях си спомнят, че преди повече от половин век той е имал същото значение като Деня на славянската писменост и култура 24 май и Деня на народните будители 1 ноември. На този ден се прекланяме пред жертвите на Кресненско-Разложкото въстание през 1878, Мелнишкото въстание от 1895, Горноджумайското въстание от 1902, Илинденско-Преображенското въстание от 1903. Почит пред всички, които са се борили и са паднали за свободата на българите в Македония.

Местният парламент даде съгласие и за поставяне на паметна плоча на художника Ненко Токмакчиев, баща на актьора Тончо Токмакчиев. Тя ще бъде монтирана на фасадата на дома му на бургаската улица „Оборище“ 109. Съгласно представения идеен проект текстът на плочата ще гласи: „В този дом от 1974 г. до 2014 г. живя големият български художник Ненко Токмакчиев“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама