Дълг от 11 млн. лева поема за 15 години Община Добрич

17:39, 31 яну 17 25 605 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Час и половина прекараха в дебати общинските съветници, преди да дадат съгласие Общината да поеме дългосрочен дълг до 11 милиона лева.

Оказа се, че всички са единодушни, че такъв финансов инструмент е нужен, за да се осигурят 10 млн. лева за собствено участие на местната администрация по проекта за водния цикъл.

 „Препъни камък“ се оказаха другите две пера, за които се предвижда да се харчат парите от кредита – за изграждане на система за видеонаблюдение (до 600 000 лева) и за конструктивно укрепване на сгради на детски градини по проекти, включени в Инвестиционната програма на общината (размерът на средствата е до 400 000 лева).

Арх.Емилия Добрева заяви, че такава сума за видеонаблюдение е прекалено голям лукс и е по-добре да се тегли кредит за асфалтиране на улици. Според нея, по-голямата част от финансирането трябва да се поеме от МВР, а не от общината.

Мая Димитрова посочи, че то, вероятно е необходимо, но не е ясно дали сега й е времето. Тя изрази притеснения и заради високата сума на проекта, който са предложили от общинската администрация.

Стана ясно, че след направен обход на града, е направен разчет, че нужните средства за видеонаблюдение в града възлизат на около 1,8 млн. лева. То е разчетено със 166 камери и два пункта за наблюдение – по един в ОД на МВР и в Общината. Камерите ще са „интелигентни“ – ще могат да засичат номера на издирвани коли, ще идентифицират движение и др. Предвидено е камери да има на всички възловии кръстовища, входно-изходни пунктове на града, в градския парк , както и в кварталите.

Кметът Йордан Йорданов обясни, че проектът за видеонаблюдение ще се реализира на етапи. С него ще е обвързана и работата на общинската полиция. Всички събрани средства ще влизат по сметката на Общината.

Началникът на Първо Районно управление на полицията Ивайло Иванов посочи, че информацията от видеонаблюдението ще може много добре да се съчетае с тази от тел. 112 и от патрулната дейност.

В крайна сметка общинските съветници приеха размерът на дълга да е до 11 млн. лева, като средствата за видеонаблюдението и за укрепването да се теглят след решение на Общинския съвет.

Срокът на усвояване на заема е 30 месеца. Окончателно погасяване на дълга е предвидено за срок до 15 години, считано от датата на подписване на договора за кредит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама