В Плевен общ механизъм ще координира институциите в помощ на бездомници

17:29, 31 яну 17 25 571 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 Работна среща между представители на „Социално подпомагане”, районните управления на полицията при МВР – Плевен, отделението по Спешна помощ при УМБАЛ „Д-р Георги Странски” - Плевен и Регионалната здравна инспекция се проведе днес в община Плевен. Срещата беше по инициатива на секретаря на общината д-р Паулина Кирова.

След зачестилите през зимата сигнали от граждани за хора без дом, изпаднали в нужда, присъстващите констатираха единодушно необходимостта да бъде разписан подробен механизъм за взаимодействие, който да очертава сферите на действие, възможностите за оказване на помощ.

Проблемите са породени от това, че всяко от учрежденията има законова рамка на правомощия, от това, че част от тях нямат дежурни екипи след работно време и в почивните дни или транспорт.

Други трудности възникват от това, че често изпадналите в бедствено положение лица нямат документи за самоличност, нямат роднини или пък те не желаят да се грижат за тях, нерядко подписват документи за отказ от лечение, част от тях са с психически заболявания.

В община Плевен приют за бездомници няма, но в хотел „Сторгозия” е разкрит временен център за настаняване с 12 места.  

  На срещата стана ясно, че след началото на дежурствата на нощните патрули към Инспектората в Община Плевен, екипите ще съдействат с транспортирането на хората в нужда и на придружаващите ги специалисти от „Социално подпомагане”.

Ще бъде създадена и работна група по създаването на проект на механизъм за взаимодействие. В двуседмичен срок проектът трябва да бъде съгласуван с всички институции и да бъде синхронизиран с нормативната уредба

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама