Осъдиха младежи за серия грабежи

17:12, 31 яну 17 25 490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Осъдителна присъда постанови Районният съд във Варна спрямо четирима младежи за кражби и серия грабежи от магазини, преобладаващата част от които извършени в съучастие, чрез заплахи с нож или пистолет.

Най-тежкото наказание от 4 години  и 6 месеца лишаване от свобода получи 23-годишният  Георги Г.  Той беше признат за виновен по две повдигнати му обвинения – за извършени при повторност кражби от хотелски стаи в курорта Албена и общо 4 грабежа, три от които в съучастие. Кражбите са извършени на 10 август 2012 г. чрез проникване нощем през незатворени балконски врати, като на туристите в тях са отнети пари, айпод и портфейли на обща стойност за близо 500 лв. Грабежите, на обща стойност за около 1300 лв., са осъществени в периода 1 – 6  ноември 2013 г. във Варна. Единия от тях – нападение над жена, чрез заплашване с нож и пистолет и издърпване със сила на дамската й чанта, Георги е извършил самостоятелно. Останалите грабежи – на оборотни пари и цигари от денонощни магазини по ул. „Гладстон“, „Пирин“ и пл. „Лаврентий“, са в съучастие, при различни роли за другите трима подсъдими – като съизвършители или подбудители и помагачи. При посегателствата над магазините са ползвани маски и употребени оръжия за заплашване – нож или пистолет.

Георги Г. има предходна съдимост. Той следва да изтърпи определеното му най-тежко общо наказание в затвор, при първоначален строг режим.

Три години лишаване от свобода, отложени с изпитателен срок от 5 години, бе наложено на 25-годишния Николай С., признат за виновен като съизвършител в грабежа над денонощен магазин на ул. „Пирин“. Към момента на осъществяването му той е бил неосъждан.

По отношение на 27-годишния Гарбис Г. съдът наложи наказание от 3 г. и 6 месеца лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно в затвор при първоначален строг режим.  Той беше признат за виновен по обвинение в съучастие като подбудител и помагач за грабеж, в условия  на продължавано престъпление в периода 1 – 3 ноември 2013 г. Тогава той умишлено склонил Георги и Николай (при едно от деянията )да извършат грабеж и отнемат чужди вещи, като ги улеснил чрез набавяне на средства за това – маски и оръжия.

Спрямо четвъртия подсъдим – 26-годишния Дилян И., който има предходна съдимост, наложеното наказание е 4 години затвор при първоначален строг режим. Той беше признат за виновен, че в съучастие като подбудител и помагач в два от случаите на грабеж от 3 ноември 2013 г. над магазини на ул. „Пирин“ и пл. „Лаврентий“ умишлено склонил и улеснил двама от подсъдимите да отнемат оборотни средства и вещи чрез заплашване с нож.

Присъдите на четиримата подлежат на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Окръжния съд във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама