За 2017 г. спира програмата за публично-частно партньорство на Общината в Добрич

16:49, 31 яну 17 25 486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През тази година няма да се реализира Програмата за благоустрояване на обекти–общинска собственост с участие на местното население, стана ясно на заседанието на Общинския съвет. Чрез нея през последните години се реализират различни публично-частни партньорство

Заместник-кметът арх. Боян Коларов обясни, че тя се спира само за 2017 г., а не въобще. Причината е , че средствата, с които местната власт ще разполага, са безпрецедентно малко. В Програмата за капиталови разходи са включени обекти, които не търпят отлагане, посочи той. В случая става въпрос за необходимостта от обследвания и изготвяне на проекти за ремонт на съоръжения от транспортната техническа инфраструктура, които може да се срутят. Става въпрос за съоръжения по бул. „Добруджа“, ул. „Христо Ботев“ и бул. „25-и септември“.

По време на обсъждането на програмата стана ясно, че за улични ремонти в бюджета на общината тази година са заложени едва 440 000 лева.

Председателят на ПК по жилищна политика и строителство арх. Емилия Добрева заяви, че комисията не подкрепя капиталовата програма за 2017 г., тъй като в нея много малко са новите неща и основно е заложено изпълнение на преходни обекти. Тя предложи също да отпаднат заложените средства – 7500 лева, за закупуване на микрофонна уредба. Предложението й бе отхвърлено от колегите й – общински съветници. Стана ясно, че първата вноска за закупуването вече е направена и микрофоните от следващите дни започват да се монтират.

Приетата от Общинския съвет Програмата за капиталови разходи за 2017 година възлиза на 26 842 432 лева. В раздел „Собствени бюджетни средства“ са предвидени 754 915 лева. От тях 425 328 лева – за обект „Площадка за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата (преходен)” от Програма за капиталови разходи 2016 г., за който има избран изпълнител, подписан договор и реализацията му продължава през 2017 г. 20 000 лева са за ДКЦ - I за закупуване на дигитализираща система за сектор „Образна диагностика“. 251 815 лева ще се предоставят за капиталови дейности на общински звена -  училища, библиотека, галерия, „Общински пазари” и „Спортни имоти”.

С целева субсидия от 504 800 лева се предвижда изграждане на битова канализация по ул. „Разлог” и ул. „Вежен”; изработване на Общ устройствен план на град Добрич; разширение на Гробищния парк (изграждане на алеи и закупуване на земя); изготвяне на инвестиционни проекти за основен ремонт (укрепване) на ДГ №12 „Щурче”, №18 „Дора Габе” и №25 „Весела” и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама