Общинските съветници от БСП в Разград няма да подкрепят бюджета на общината за 2017 година

16:26, 31 яну 17 25 553 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

 

Общинските съветници от БСП в Разград заявиха, че няма да подкрепят проекта за бюджет на община за 2017 г. Председателя на групата съветници Елка Неделчева заяви, че това не е бюджет на развитие, а бюджет на застой и на връщане в някои позиции назад.

Тя отбеляза, че за втора поредна година ръководството на община Разград и респективно кметът д-р Валентин Василев не предлагат нов бюджет, а корекции на предходни бюджети. „И в миналогодишния, и в проекта за бюджет за 2017 година няма нови политики, няма нови идеи и не отразява по никакъв начин нова програма за управление на общината, с каквито амбиции дойде на власт новият кмет”, коментира Неделчева. Тя подчерта, че вината в това не е в хората, работещи в звено „Бюджет и финанси”, а на кмета, който не предлага нови идеи и разбира се нови бюджети.

Неделчева посочи, че планираните приходи от управление от общинска собственост, в това число от стопанска дейност на общинските предприятия и стопанските звена са с над 708 000 лева по-малко. Това според нея говори или за безотговорност или некомпетентност при управление на общинската собственост и на общинските предприятия. Тя отбеляза още, че при план сметките единствено ръст се наблюдава при бюджета на Бизнес зона „Перистър” и предприятието „Обреден дом”. Като много тревожна общинските съветници определиха ситуацията с ОП „Паркстрой”.

„Със средствата, предвидени за общинските предприятия в бюджета за тази година и прогнозата за следващите навежда на мисълта, че може би идеята е те постепенно да бъдат закрити”, коментира Неделчева. По думите й, ако се стигне до това, ще бъде много жалко, защото според нея общинските предприятия изпълняват социална функция. Тя счита още, че продължава и порочната практика за небалансирано развитие на града и селата в общината, тъй като увеличение на бюджета има само за селата Дянково и Раковски. Общинският съветник Стоян Димитров коментира, че с административни и процедурни хватки управляващото мнозинство няма да позволи на сесията на Общинския съвет да стане пълноценна дискусия, тъй като времето за изказвания е ограничено до 5 минути. Той бе категоричен, че бюджета на община Разград, който се предлага, в много отношения е откъснат от конкретни и реални потребности на жителите на общината. Според  Димитров вместо да се предвидят средства за снегопочистване и ремонтиране на уличната мрежа се увеличават със 60 000 лева средствата за възнаграждения в Общинския съвет. По думите на общинския съветник на фона на нуждите на гражданите на общината да се отделят толкова средства за 4-5 часа работа на ден е нахално и цинично. „Бюджета е един от верните показатели за умението на кмета и екипа му да управляват общината, финансите и да осигуряват развитие, за жалост с този бюджет ние не виждаме такива възможности за развитие на общината”, допълни Стоян Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама