Нов проект за работа с деца за превенция на домашното насилие започва в Разград

15:41, 31 яну 17 25 826 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сдружение „Център на НПО” в Разград започва реализацията на нов проект „Агресия, насилие, тормоз в нашето училище”. Той е с продължителност шест месеца и се финансира от Министерството на правосъдието. Целите и задачите при реализиране на предстоящите дейности по проекта бяха представени днес от председателя на Сдружението Георги Милков и Диляна Георгиева.

Милков обясни , че този проект има особено място в истоирята на Центъра и за него в личен план, защото за първи път ще се прилагат социални педагогически подходи за превенция на домашното насилие в училище. С новия проект се разширява полето на работа за включването на образователните институции в процеса на превенция на домашното насилие във всички седем общини в областта. Той изцяло съответства и на тригодишния план за работа на Областния съвет за превенция на домашното насилие в област Разград, коментира Милков.

Милков обясни, че домашното насилие често остава скрито и през последните години се превръща в социален феномен, който отразява своите последици върху жертвите, техните семейства и децата. Според експертите е необходима системна работа с децата и учителите, чрез провеждане на консултации, срещи, дискусии. Те смятат, че подложените на домашно насилие деца са по-склонни да изпитват трудности в училище, да имат по-ниски оценки. Същевременно липсва системна работа за обучение на учители и възпитатели. Според наблюденията на екипа на ЦНПО учителите нямат достатъчно знания и умения как да се справят в конфликтна ситуация, а децата не са научени да разпознават достатъчно добре първопричината за отключеното агресивно поведение.

Затова проектът на ЦНПО е насочил приоритетно усилия за предоставяне на дейности за повишаване информираността на деца, младежи и педагогически персонал за разпознаване на домашното насилие. Акцентът ще бъде създаване на програма за превенция на домашното насилие в учебните заведения и повишаване на чувствителността на подрастващите по проблема. Ще бъдат използвани интерактивни методи, като дискусии, театрални постановки, игри и др., чрез които да се представи различното „домашно насилие”. В рамките на проекта ще бъдат проведени консултации, срещи и дискусии, както и мобилни приемни в седемте общини в областта. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама