Австрия предлага ограничаване достъпа на работници от ЕС

22:20, 30 яну 17 / Свят 25 847 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Коалиционното правителство във Виена представи в понеделник план, с който да пребори обвиненията в неефективност, а една от мерките в него е да бъде ограничен достъпът на работници от страните от ЕС до местния пазар.

Под това предимно се разбира спиране на потока от източноевропейци, но "Ройтерс" коментира, че Европейската комисия едва ли ще одобри подобна промяна, тъй като тя противоречи на фундаменталното право на гражданите от ЕС да се движат и работят свободно на територията на съюза.

Пакетът мерки е резултат от продължителни преговори между социалдемократите и консервативната Народна партия, като основната му цел е да контрира растящата популярност на националистическата и популистка Партия на свободата и да осигури на правителството изкарване на мандата до изборите през втората половина на 2018г. Канцлерът социалист Кристиян Керн е обвинявал източноевропейските работници, че "изнасят безработицата си в Австрия". Безработицата в страната не е висока - официално тя е 5.9%, но сега правителството предлага мерки, с които на австрийците да се дава предимство при назначаване на работа. "Това означава, че за новодошлите няма да има ограничения, само ако не се намери подходящ безработен австриец", обясни преди дни канцлерът. При представянето на 10-годишен план за стимулиране на икономиката Керн посочи още, че предвижда увеличено финансиране за здравеопазването и повишаване на минималната заплата до 1500 евро месечно. Тогава канцлерът припомни, че система за ограничаване достъпа на чужденци до работа е имало в периода 2004-2011г. и че тя би могло да се използва в сектори с висока безработица, привличащи източноевропейци. Но това е 7-годишният срок, който напълно законно може да прилага всяка страна от ЕС спрямо новоприсъединилите се. Въпреки това в понеделник в коалиционното споразумение се казва, че правителството ще настоява Европейската комисия да позволи подобна система с цел "намаляване и ограничаване на миграцията на работна ръка". Консервативната Народна партия получи одобрение на идеите си за по-твърди мерки за сигурност, включително да се работи за забрана на пълното прикриване на лицето от жени мюсюлманки и носенето на религиозни символи и облекла на работното място, както и да се поставят електронни гривни за проследяване на бивши джихадисти. В предимно католическа Австрия живеят около 600 000 мюсюлмани. Двете партии искат и значително да ограничат имигрантите и бежанците, след като през страната през 2015г. минаха близо милион души на път за Германия и Северна Европа. Около 115 000 от тях останаха в Австрия, която е с население от 8.7 милиона души. Имаше придложение квотата на допуснатите да се намали наполовина - от 35 000 на 17 000 годишно, но то е отпаднало. Вместо това е одобрено засилване на контрола по границите и повече стимули за доброволно депортиране на онези, на които е отказано убежище или защита. Други мерки, по които ще работи правителството, засягат бизнеса - изискване 30% от членовете на управителните съвети на компаниите да са жени, както и план чуждестранни мултинационални компании (особено технологичните) да плащат върху рекламните си приходи същия данък, като вестниците. "Споразумяхме се да работим по-бързо и по-ясно. Сега от нас зависи да правим това, което вършат управляващите партии - да прилагаме договорената програма", каза канцлерът Керн.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама