Бургазлии доволни от безплатното саниране, плащат по-ниски сметки

17:31, 30 яну 17 25 1100 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Безплатното саниране на жилищните блокове по Националната програма за енергийна ефективност вече дава своите резултати. Домакинствата в обновените сгради плащат чувствително по-ниски сметки за ток, парно и топла вода. Това заявиха при срещата си с кмета на Бургас Димитър Николов и зам.-кмета Чанка Коралска председателите на сдружения на собствениците, чиито блокове са обновени.

Срещата бе по повод предстоящото връчване на удостоверенията за извършените ремонтни работи. В нея представители имаха живеещите в 7 и 57 блок в комплекс Изгрев, 72, 27 и 17 в "Славейков", 114 и 165 в "Меден рудник", 27 в "Зорница", 14 във Възраждане и 88 - "Братя Миладинови".

Между 30 и 40 % процента по-ниски сметки за ток в най-студените дни имат живеещите в блок 114 в "Меден рудник". От блок 14 в комплекс "Възраждане" отчитат между 45 и 50 процента по-малко разходи за електроенергия. Направените икономии са добри, при условие, че тази година средната температура е със 7 градуса по-ниска в сравнение с предишните две години.

Блоковете с парно имат спад с 50 процента в сметките за отопление. Чувствително намаление на разходите за топла вода има в сградите, където са монтирани соларни системи. Сравнението на данните показва, че за месец ноември домакинствата са платили средно по 7 лева за топла вода, а за същия месец на миналата година разходът е бил 13-14 лева.

Проблемите с появата на мухъл и плесен в присъединените тераси също е решен с цялостното саниране на сградите. Представителите на собствениците заявиха, че не биха успели по никакъв начин всички семейства да се обединят за събирането на средства и да направят сами подобен ремонт на общите части.

В процеса на работата по саниране на блоковете на места са възникнали проблеми с течове и проникване на влага, но строителните фирми са реагирали навреме и проблемите са били отстранени своевременно.

Предстои да бъде направен още един оглед на санираните сгради и ако има забележки от страна на собствениците, те ще бъдат отстранени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама