Галъп интернешънъл: БСП изпреварва с 1% ГЕРБ, ако изборите бяха днес

16:29, 30 яну 17 / Политика 25 1280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако изборите бяха днес, в парламента щяха да попаднат 5+1 формации. Изравняването на силите на БСП и ГЕРБ се затвърждава. Продължава положителната тенденция в доверието към Радев, Каракачанов, Нинова и Марешки. Инерцията от президентските избори постепенно преминава в мобилизация за парламентарните. 

Това показват данните от независим експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен на 27 и 29 януари сред 816 души в цялата страна – възложен, финансиран и проведен от „Галъп интернешънъл“, предаде Нова телевизия.

Дистанцията между БСП (28,7%) и ГЕРБ (27,6%) е в рамките на няколко десетки хиляди гласа. Затова може да се говори за практическо равенство на силите. Трудно е да се определи кой би завършил на първо място в изборите.

Шест формации събират подкрепа от над 4% - Обединените патриоти (11,9%), ДПС (8,2%), партията на Веселин Марешки (7,7%), а със сериозни изгледи да е в парламента е Реформаторският блок (4,3%) и това зависи много от кампанията, която блокът ще направи. Така конфигурацията в следващия парламент може да се определи като 5+1.

Сред останалите формации „Да, България“ събира 2% подкрепа, АБВ - 1,9% и новата формация около ДСБ 1,6%. Традиционно близо 1,5% подкрепа могат да очакват и формации като Български демократичен център, както и ДОСТ. По около и под 1%, но с реално присъствие, остават формации като „Движение 21“, „Глас народен“ и „Зелените“, сочи още проучването.           

Междувременно продължава възходът на Румен Радев, Красимир Каракачанов, Корнелия Нинова и Веселин Марешки. Радев е безспорен водач в личните рейтинги с доверие от 41,7%. Каракачанов получава 26,1% подкрепа, Нинова - 24,9%, а Бойко Борисов -24,6%. Забележимо е и присъствието на Веселин Марешки с 18,4% доверие. Каракачанов на практика удвоява доверието си спрямо лятото на 2016 г. Загубата в президентските избори очевидно води до негативна тенденция при Бойко Борисов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама