Русенски магистрат дискутира с ученици темата за хулиганските прояви

16:02, 30 яну 17 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Що е то „хулиганска проява“ и какви могат да бъдат последиците за извършителя от гледна точка на закона разясни младши съдия Атанас Димитров пред петдесет деветокласника от Профилирана английска гимназия „Гео Милев“ гр. Русе. Информация за дискусията съобщават от Окръжен съд - Русе. 

Мероприятието, което се проведе на 27 януари 2017 г. в рамките на един учебен час, е част от съвместната инициатива на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката - Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Програмата цели обогатяване на познанията на учениците за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България, формиране на правна грамотност, превенция на детското насилие и повишаване степента на спазване на законите.

За тема на срещата ръководството на гимназията е избрало „Хулиганските прояви на непълнолетните лица и последици. Детско насилие“. Лекцията разяснява разликата между „престъпление“ и „нарушение“ и по какъв начин се санкционират извършителите на такива деяния; целите, които държавата преследва с налагането на наказания; кои лица са наказателно отговорни според българското законодателство, с акцент върху наказателната отговорност на непълнолетните лица; разликата между умишлените и непредпазливите деяния.

След уводната част съдия Димитров, излизайки извън юридическата терминология и с примери от практиката, е запознал деветокласниците с престъплението „хулиганство“ по Наказателния кодекс и нарушението „дребно хулиганство“ по УБДХ (Указа за борба с дребното хулиганство), като е очертал разликата между двете деяния и съответните им наказания. Като задача учениците е трябвало да решат два реални казуса, касаещи хулигански прояви на непълнолетни лица, като мотивират отговорите си. Учениците е трябвало да защити тезата си с аргументи и факти от казуса, симулирайки реален съдебен процес. 

Беседата е предизвикала голям интерес сред учениците, които през цялото време са задавали конкретни въпроси, описвайки различни ситуации и събития от ежедневието, като например какви биха били последиците при частно парти вкъщи, съпроводено със слушане на силна музика след 22.00 часа. Дискусията е излязла извън предварително определената тема, но съдия Димитров е съумял да отговори всички питания.

До края на учебната 2016/2017 година в рамките на Образователната програма е планирано изнасяне на лекции и пред десетокласниците на гимназията, както и посещения на учениците в сградата на съдебната палата, а на финала – подготовка и разиграване на симулирани процеси, викторини и състезания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама