Слави Трифонов: За мен обратното броене вече започна

15:43, 30 яну 17 / Политика 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Давам на новия парламент две седмици от свикването му да започне конкретна работа по приемането на решенията на народа от референдума. Ако за две седмици вие не започнете работа по този въпрос, в началото на третата седмица аз ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да си потърся гражданските права", обяви телевизионният водещ Слави Трифонов в открито писмо до медиите.

Той настоява да се приемат трите точки от допитването, проведено от него и екипа му - мажоритарен избор в два тура, намаляване на партийната субсидия на един лев и задължително гласуване на избори и референдуми. "След приемането на тези закони новото Народно събрание е длъжно да се разпусне, за да може народът да избере своите представители така, както пожела", допълва Слави Трифонов в писмото, разпространено от пресцентъра на шоуто му.

Срокът за приемането на самите закони е два месеца след започването на работата по тях. "Два месеца е достатъчно време да прецизирате и приемете конкретните законодателни решения. Ако след този срок вие не сте ги приели и не сте ги превърнали в закон, а само сте симулирали работа, отново ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да отвоювам гражданските си права. Това ще направя сам. Какво ще направят другите два милиона и половина, които мислят като мен, не знам. Но знам, че “Съединението прави силата.” За мен обратното броене вече започна.", казва Трифонов в отвореното писмо.

В него водещият нарича политиците нагли, самозабравили се, самодоволни, отвратителни и безсрамни. Трифонов отбелязва, че направил всичко, за да се стигне до референдум, и подчертава, че това не е бил неговият политически проект, както се е твърдяло.

Референдумът се проведе на 6 ноември м.г., като в него участваха 3 488 558 души по броя на намерените пликове в урните, а за да станат задължителни решенията, бяха нужни поне 3 500 585 гласа. Иначе мнозинството отговори с "ДА" и на трите въпроса.

Предишният парламент не можа да се произнесе по референдума, тъй като решението на ЦИК за незадължителен характер на резултатите от него се обжалва в съда от инициатора му - "Шоуто на Слави". Пред магистратите се атакува твърдението, че общо 12 027 гласа не достигат, за да има националното допитване задължителен характер.

Юристите не са на едно мнение дали за 44-ото Народно събрание възниква задължение за решение за референдума.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама