Христо Иванов: Задачата на "Да, България!" е да се яви под свое име на изборите

15:20, 30 яну 17 / Политика 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на "Да, България!" Христо Иванов заяви, че Движението има шансове да се яви на предсрочните парламентарни избори. Нашата задача е да се явим под свое име, подчерта той.

В предаването "България сутрин" на Bulgaria ON AIR Христо Иванов изрази надежда, че съдът ще се произнесе в полза на регистрацията на ПП Движение Да България, тъй като документите са изрядни.

"Работим от самото начало в режим на изключително кратки срокове, очакваме днес решението да е в наша полза, доколкото сме направили всичко необходимо документите ни да са напълно изрядни. Нямаме причини да се съмняваме, че "Да, България!" има шансовете да се яви на предсрочните парламентарни избори". Това заяви Христо Иванов, който коментира и възможностите за коалиция с "Нова Република".

"Ситуацията с "Нова Република" е леко любопитна, защото аз не мисля, че нито ние, нито те са във формат, който позволява влизане в коалиция. Чистосърдечно признавам, че не знам какво е надпартийна платформа, както те се обявиха. Това, което виждаме на сцената, е представители на една партия и група физически лица. Това не е годен политически субстрат за влизане в коалиция с една партия от наша страна, която още е в съдебна регистрация", заяви Иванов и призова за по-спокойно отношение по темата.

"Една от причините да не търсим определена дясна нотификация е включително тази натрупана история от предизборни свади кой ще бъде обединителят на дясното, кой цепи този атом, нека ви напомня историята с номинацията на президента Росен Плевнелиев за втори мандат", посочи председателят на "Да, България!" Христо Иванов.

През май 2016 г. лидерът на ДСБ Радан Кънев призова публично десните партии да подкрепят президента Росен Плевнелиев за втори мандат, но по-късно се оказа, че Плевнелиев не е бил известен за инициативата.

Христо Иванов открои и необходимостта от политическа сила като "Да, България!"

"Това, което извика "Да, България!" на историческата сцена, беше загрижеността не за дясното или за лявото, а за демокрацията в България, тъй като и външни и вътрешни фактори поставят демократичния модел на развитие на България по европейски образец под заплаха и има хора, които биха искали да опитат да се обединят в името на това да го запазим".

"Ние не гледаме на "Да, България!" като на поредната фирма, под която няколко души да се явят на едни избори, много такива неща виждаме в българската политика,  работим върху изграждане на траен политически субект, със собствена физиономия, със собствена връзка с избирателите, със собствени проблеми, които поставя, който не се вписва в доста изтърканите клишета на лявото или дясното".

Председателят на "Да, България!" подчерта новите реалности за света и България.

По думите му такъв политически субект се появява, "защото ситуацията в България и света се променя, защото ние навлизаме в нова епоха, времето между 1989 и 2016 година остава назад. Това колко процента имаме днес или на следващо замерване е просто детайл от нашия дългосрочен исторически растеж, който сме си поставили като цел…"

По думите му Движение "Да, България" си поставя ясната цел за разграждане на модела на корупционно управление в България и от тази гледна гледна точка всякаква колаборация с оглед формиране на общо правителство с ГЕРБ, БСП и ДПС е напълно изключена.

Христо Иванов не очаква следващият парламент да има особено дълъг живот, в който да има реална опозиция. По думите му българската политическа система в момента е като мръсен парцал, който за да се изпере трябва да се сменят много води.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама