Фалират два от най-значимите вестници в Гърция

14:49, 30 яну 17 / Свят 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Издаването на двата най-значими гръцки вестника ще бъде преустановено тази седмица заради проблеми с дълга на групата, която ги притежава - "Ламбракис прес груп".

Засегнатите вестници са всекидневникът "Та Неа", който е с най-голям тираж и седмичникът "То Вима".

"Ламбракис" ще спре публикуването им след няколко дни поради финансови причини, се казва в съобщението на медийната група, цитирано от "Франс прес" и БТА.

Тя притежава и редица списания, информационни сайтове, както и радио Вима Еф Ем. През декември "Ламбракис" не можа да плати вноската си по дълг от 99 млн. евро.

Директорът на "То Вима" Антонис Каракусис разкри още на 11 януари, че групата има проблеми от финансово естество, които се дължали по думите му на кризата, която Гърция преживява от 2010 г. и която стана причина за закриването на много медии.

Сега в изявлението си "Ламбракис" обвинява банките кредитори, които са решили да я поставят под режим на специално управление, без да ѝ оставят средства да продължи с издаването на вестниците си.

Компанията твърди, че банките задържат всички приходи на групата, идващи от продажби или от реклами.

"Ламбракис" е акционер в телевизия Мега, която също е затънала в дългове. Медийната група от месеци наред е в центъра на съдебна криза. Нейният президент Ставрос Психарис е съден за пране на пари и данъчни измами.

Медийната група е особено критична към премиера Алексис Ципрас от избирането му през 2015 г. Заедно с други медийни групи "Ламбракис" стана мишена на усилията на правителството за възстановяване на прозрачността в медийния сектор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама