Започва санитарна сеч заради изсъхнали дървета по пътя към язовир „Тича“

14:42, 30 яну 17 25 598 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Санитарна сеч на иглолистни култури започва на територията на Държавно горско стопанство  „Преслав”, покрай главния път I-7, водещ към язовир „Тича“. Сечта ще се извършва в горските подотдели между Омуртагов мост и Каменния кантон, които са в обхвата на дейност на горско стопанство „Преслав”.

Санитарната сеч се  налага, за да бъдат предотвратени евентуални пътни инциденти от падане на сухи дървета и изсъхващи клони и дървета при усложнени метеорологични условия и силен вятър. Решението за тези превантивни мерки е взето на работна среща в областна администрация Шумен. Там са обсъдени и необходимите съвместни  действия на институциите, за да се гарантира нормалното функциониране на инфраструктурните обекти в района.

Иглолистните култури, подлежащи на санитарна сеч, са създадени в средата на миналия век и са започнали да съхнат, въпреки предприетите лесовъдски мероприятия за спасяването им. Според специалистите съхненето се дължи на неестествения им ареал на разпространение, недостига на почвена и въздушна влага през вегетационния период, както на високите летни температури, довели до влошаване състоянието на разстителността, обясняват от Североизточното държавно предприятие в Шумен . Периодично извежданите сечи не дават желания резултат, а близостта с  пътя създава предпоставки за инциденти, които могат да застрашат живота и здравето на хората и да причинят материални щети на  преминаващите автомобили, казват още от държавното предприятие.

Санитарната сеч ще предотврати и опасността от възникване на горски пожари предвид акумулирането на суха растителна маса от постоянно съхнещи край пътя дървета.

В по-голямата си част площите, обект на санитарна сеч, са възобновени от естествена широколистна растителност, а в площите, където такава липсва е предвидено залесяване от ДГС „Преслав”.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама