Справочникът "Изявени пловдивчани" вкючва близо 700 души

13:27, 30 яну 17 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представиха първата по рода си личностна енциклопедия, съдържаща кратки сведения за живота на близо 700 души, които са допринесли за развитието на Пловдив. Идеята за създаването на справочника "Изявени пловдивчани" е на ректора на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите академик Димитър Димитров. Съставител е Радка Димитрова, екипът включва още и експерта Радка Колева. Издателите са категорични, че предстои и втора книга, която се очаква да излезе през 2019 година, когато Пловдив ще бъде европейска столица на културата.



Книгата "Изявени пловдивчани" е подготвена по технологията на утвърдени образци като изданията "Кой кой е". Изданието обаче не предлага анализи и оценки на данните за хората, включени в книгата. "Далеч сме от мисълта, че това са хората, които представят Пловдив. В града ни има още много достойни хора, които също имат място в подобно издание. Това е само началото. Изградената база данни ще бъде допълвана и осъвременявана", каза ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите академик Димитър Димитров.



Най-трудоемката и уникална група от всички представени е на изявените пловдивчани в чужбина. "Изпратих хиляди електронни съобщения. Почти се бях отказала, когато ми отговори пловдивчанинът Пламен Димов, който от много години живее във Финландия. Той е човекът, който е открил Таря Туронен и останалите от групата Nightwish за музиката. Освен него има още много интересни личности, но ние продължава да издирваме хора от чужбина за втората част", допълни Радка Димитрова.



Огромен труд е положен при редактирането, защото в биографиите на хората е имало много разказвателни, есеистични и емоционални лирични отклонения. "Хората са представени съвсем накратко с точните факти от биографиите им. Основно са хора на науката, изкуството и спорта. Имаше и такива, които обаче отказаха да се включат", заяви Радка Колева.

Тиражът на книгата е 1 500 бройки, 500 от тях са с твърда корица.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама