32 деца са били осиновени в област Русе през 2016 г.

13:09, 30 яну 17 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Към края на календарната 2016 г. в община Русе са били осиновени 28 деца, има и 4 случая с осиновители извън България. 10 от децата са осиновени от родители в Русенска област. В същото време в Регистъра за осиновяване са вписани 42 деца, като към края на годината броят им възлиза на 47. Тези данни обобщи на пресконференция днес директорът на дирекция Регионална дирекция "Социално подпомагане" Кристина Георгиева. 

Основно това са деца със специфични нужди, с увреждания и с произход, различен от български. 

За 27 деца е направен отказ за вписване в Регистъра, поради стартирала процедура по реинтеграция - връщането им към семейна среда или среда с близки и роднини. 7 деца са вписани в регистъра за международно осиновяване, тъй като са били изчерпани всички други възможности в България. 

Георгиева коментира, че цифрата за региона е сравнително малка, тъй като в Русенско повечето деца и младежи вече са изведени от социалните домове, а децата които се осиновяват са предимно новородени или на възраст до 3 години. В същото време в други региони броят на осиновени деца понякога е двоен или троен в сравнение с Русе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама