Църквата „Св.Три светители“ чества своя храмов празник

10:33, 30 яну 17 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Храмов празник и 160 години от построяването чества днес най- голямата църква в Шумен „Св.Три светитетели“. Ангажимент попречи на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан да оглави Божествената света литургия по повод празника. Той изпрати представител на Варненска и Великопреславска митрополия – отец Дончо Александров. Заедно с него в богослужението участваха свещеници от Шуменска духовна околия и други епархии.

„ Наш дълг е да благодарим на всички дарители от страната и чужбина, които се отзоваха за ремонтирането на храма и реставрацията на стари икони. Да бъдат благословени“, заяви отец Красимир Капитанов, председател на църковното настоятелство на храма.

Дали заради студеното време или служебни ангажименти в църквата не бяха забелязани представители на светската власт.

За вярващите и бедни граждани дарители осигуриха пет агнета за курбан. Преди да бъдат раздадени ястията от жертвени животни бяха осветени.

Църквата посреща празника с нови купол и камбанария. Обшивките бяха изработени от титанова ламарина, за да издържа на метеорологичните условия. Те са дело на екип сръбски майстори, ремонтирали църкви в няколко православни страни на Балканския полуостров.

„На дневен ред е изографисването на храма. Внесъл съм проект във Варненска и Великопреславска митропория. Чакам одобрение. И започваме работа“, заяви за Topnovini.bg отец Красимир.

Храмът е основан през 1857 година. Носи името на тримата философи и велики архиереи на Православната църква Св. Василий Велики, Св. Григорий Богослов и Св. Йоан Златоуст. Те се смятат и небесни покровители на Богословските школи в България.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама