ЦИК ще определи състава на РИК Велико Търново

17:42, 29 яну 17 / Политика 25 541 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният управител проф. д. ик. н. Пенчо Пенчев проведе консултациите за определяне състава на Районна избирателна комисия (РИК) – Велико Търново във връзка с произвеждането на избори за народни представители на 26.03.2017 г.  

В тях участваха за Партия ГЕРБ, Евгени Стоев, Деян Хаджийски и Росен Иванов , от Коалиция „БСП Лява България“Димитър Чолаков и Христо Бижев, Мъстън Еминов от ДПС,  от Коалиция "Реформаторски блок"Ангел Янчев, Мирослав Трифонов и Любен Лалев, от Коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ – Николай Цонев, от Коалиция „България без цензура“ , Христина  Хараламбиева,  от ПП "Атака" Огнян Георгиев и Николай Илчев от Коалиция "АБВ", всички те упълномощени от парламентарно представените партии и коалиции или такива, които имат представители в Европарламента.

Проф. Пенчев каза, че членовете на РИК трябва да са български граждани, да са навършили 18 години, да не са поставяни под запрещение, да не изтърпяват наказание "лишаване от свобода", да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, да владеят български език, да имат висше образование или приравнени на него по закона за висшето образование.

РИК се състои от председател, двама зам.-председатели и един секретар. Членовете на ГЕРБ са четирима, на "БСП лява България" и ДПС – по двама, и по един за Реформаторския блок, Патриотичния фронт, "България без цензура”, Атака и АБВ.

За председател на РИК бе постъпило 1 предложение – от ПП ГЕРБ. За заместник-председател на РИК бяха постъпили 3 предложения – от ПП ДПС,  Коалиция „Реформаторски блок” и Коалиция „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО”. За секретар на РИК бяха постъпили 2 предложения – от Коалиция „БСП лява България” и Коалиция АБВ.

ГЕРБ пpeдлoжихa зa пpeдceдaтeл Дecиcлaвa Йoнкoва, a зa члeнoвe Кpacимиpa Пeтpoвa, Никoлинa Митeвa и Силвия Дeчeвa. От "БСП лявa Бългapия" пpeдлoжихa зa ceкpeтap Хpиcтo Дaнeв, зa члeн нa РИК Никoлaй Илиeв. ДПС предложиха за зaмecтник-пpeдceдaтeл нa кoмиcиятa Шeнгюл Сapмaхмyдoвa, a зa члeн Людмилa Никoлoвa-Кepнoвa. Предложението на Рeфopмaтopитe бе зa зaмecтник пpeдceдaтeлcкo мяcтo на Виктop Ляcкoв. От "Патриотичен фронт" издигнaхa за зaмecтник пpeдceдaтeл Ивeтa Кaбaкчиeвa. От "Атaкa" Милeн Пaвлoв, oт „Бългapия бeз цeнзypa“ Ивaн Млъзeв, a oт АБВ Йopдaнкa Хpиcтoвa.

Политическите партии не постигнаха съгласие по отношение на състава на РИК – Велико Търново. В законно определен срок Централната избирателна комисия ще разгледа всички материали от консултациите, както и направените от партиите и коалициите предложения за състав на РИК, и ще вземе  решение за назначаване на РИК за Четвърти изборен район – Велико Търновски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама