Спасителни акции бавят пробиването към селата в община Търговище

17:27, 08 яну 17 25 966 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отворени са пътищата към търговищките села Руец, Овчарово, Кралево, Голямо Соколово, Бистра, Съединение, Васил Левски, Ловец, Острец, Пресяк, Давидово, Буйново, Макариополско, Здравец, Подгорица, Голямо ново. Проходимостта им не е гарантирана, заради продължаващите навявания и динамичната обстановка. Работи се в посока Стража и Вардун, но разчистването е много затруднено.

Близо 4 часа днес техника на БКС прави опити да отвори подходи към Черковна, за да бъде изведен мъж, който е получил инфаркт. За спасяването му бяха пратени няколко екипа. Медицинският екип беше транспортиран със специална техника и прехвърлян от една машина на друга. В готовност да  поеме случая беше и МТЛБ на противопожарната служба, но спасителите се справиха със ситуацията с наличната техника. Пациентът вече е закаран в болницата.

Машините непрекъснато се отклоняват от зададените маршрути за чистене, за да извършват спасителни акции на закъсали автомобили. Имало е случай на попаднал в блокада автомобил с деца, за който е насочена техника от Община Търговище и пътната фирма, която е успяла да извади колата. Шофьор на бус с хляб сигнализирал, че е заседнал към Момино и няколко часа екипите са го търсили, разривайки преспи. Оказало се, че всъщност е в района на Здравец.

Проблеми има и с пациенти, които са на хемодиализа, но са отказали да останат в болницата и са се прибрали в отдалечени села, до които няма достъп и това налага насочване на снегопочистващата техника към адресите им, за да стигнат отново до болницата.

От няколко села постъпиха искания за доставки на хляб, но снабдяването ще бъде организирано в понеделник сутринта, поради продължаващата акция по разчистване.

Община Търговище призовава гражданите за повече отговорност и съпричастност в тежката ситуация, тъй като отклоняването на техниката забавя пробиването на преспите. Главният път е отворен вече и за ТИР-ве, което изисква още по-високо внимание при придвижването в тежките зимни условия.    

Остава в сила предупреждението да не се тръгва на път. Ако е крайно наложително, автомобилите трябва да са добре оборудвани за движение в тежки зимни условия, да се поддържа телефонна връзка и да се следи внимателно пътя.

Целият ресурс на пътноподдържащите фирми, БКС, земеделска техника от селата и строителни фирми в общината е хвърлен в битка с навяванията по пътищата и отваряне на коридори към селата, където обстановката е най-тежка. 

Предимство имат случаите, в които се изисква спасяване на хора, транспортиране на болни, придвижване на пожарни коли и аварийните екипи на енергото, съобщиха от общинската администрация.

От сектор "Пътна полиция" в Областната дирекция на МВР информираха. че  е  е отпаднала забраната за движение на товарни автомобили с тегло над 12 тона  по участъка от първокласния път София-Варна на територията на област Търговище. В региона те задължително трябва да се движат с вериги. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама