Елена Минкова: И през 2017 г. фондация “Русе - град на свободния дух” ще продължи да разширява дейността си

17:03, 31 дек 16 25 1053 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За изминалата 2016 г. и перспективите пред новата 2017 г. разговаряме с Елена Минкова, изпълнителен директор на Общинска фондация “Русе - град на свободния дух”.

Г-жо Минкова, измина още една активна година в работата на фондация "Русе - град на свободния дух", какво от постигнатото можете да определите като най-важно, и за какво не остана време?

Благодарение на усърдната работа на целия екип и подкрепата на нашите партньори, мисля че успяхме да изпълним по-голяма част от поставените си цели. Продължихме традицията за конкурсна програма в областта на културата и изкуството, като проведохме общо 3 конкурса. Два от които в рамките на кампанията “Русе - град на свободния дух” и един в рамките на кампанията “Русе - европейски град на спорта 2016”. Поставихме началото на конкурсната програма “Знание и растеж”, която направихме заедно с нашите партньори  от “BH - социален проект на Еконт”. Реализирани са общо 26 проекта в областта на културата, изкуството, образованието, науката и новите технологии.

С успех се проведоха и превърналите се вече в традиция събития - Фестивал на пясъчните фигури RUSE SAND FEST, Парад на ретро автомобили, Green Rock Fest, Фестивала на ледените скулптури RUSE ICE FEST, конкурсът “Посланик на свободния дух в моето училище”.

Фондацията и през 2016 г. продължи да подкрепя талантливи лица и екипи в участието им в различни инициативи, както на национално така и на международно ниво. Подкрепихме общо 5 лица и 5 екипа. За наша радост много от тях се завърнаха с успехи - медали, първи места.

През 2016 година за първи път Фондация “Русе - град на свободния дух” инициира и благотворителна кампания под мотото “Талант без граници”, която имаше за цел да подпомогне обновяването на клавирните музикални инструменти на Националното училище по изкуствата. Резултатите надминаха очакванията ни, тъй като събраната сума надхвърли 180 000 лв. В кампанията се включиха Фондация “Америка за България”, фирми, музиканти и граждани. Събраните средства позволиха да се купи нов роял в концертната зала и да се ремонтира стария. Бяха събрани и средства за подмяна на механиката на 25 пиана. Кампанията ще продължи и през следващата година, като целта е вече да се съберат нужните средства за закупуване на нови 15 пиана.

Един от приоритетите ни през тази година беше и кампанията “Русе - европейски град на спорта”, в рамките на която бяха реализирани 64 проекта.

Поглеждайки към отминалите месеци трябва да отбележим, че активно работихме и по разширяването на партньорската мрежа. Имахме участия в няколко конференции, където опитът и дейността на Фондацията бяха активно промотирани.

За първи път започнахме и реализирането на проект с финансиране по програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България , който носи  името “Интегрирана мултимедийна платформа за активни култура и туризъм”.

Едно от нещата, които не успяхме да свършим, е да подменим знамената с логото на кампанията “Русе - град на свободния дух” във всяко едно от училищата. Със сигурност има още много неща, но 2017 г. е пред нас, и ще продължим да работим.

С всяка следваща година Фондацията се опитва да надгражда дейността си спрямо предходната година, какво можем да очакваме през 2017 г. в най-общ план?

Посрещаме с оптимизъм 2017 г., ще продължим да работим по двата ни основни приоритета - помагане на лица с изявени дарби, организиране и подкрепа на местни инициативи. В тази връзка вече е факт и конкурса, който сме обявили за 2017 г., който е с две основни приоритетни програми - “Култура и изкуство” и “Знание и растеж”. Очакваме оригинални и иновативни идеи. Идеи, които имат експериментаторски характер, но реално приложими и са с видим ефект за всички русенци.

Ще работим още и по разширяване на партньорската ни мрежа, ще продължим да реализираме проекти, ще продължаваме да радваме русенци и със събития като Фестивал на пясъчните скулптури, Фестивала на ледените скулптури, “Посланик на свободния дух”. Ще работим и върху презентирането на Русе като привлекателна туристическа дестинация, като град с потенциал за развитие в различни области.

Фондацията разшири дейността си за да обхване спортни инициативи в рамките на кампанията "Русе - европейски град на спорта 2016", ще продължите ли да подкрепяте подобни инициативи и след края на кампанията?

Една от основните цели на кампанията “Русе - европейски град на спорта 2016” бе именно да се насърчат хората да спортуват, т.е. да приобщава хората към идеята за активния начин на живот като предпоставка за добро здраве. В този смисъл събитията, които се проведоха, бяха по-скоро свързани с масовия спорт. Това беше едно много добро начало и ние смятаме да продължим да работим в тази насока. Спортът ще остане като сфера на дейност във Фондацията и в бъдеще. Вероятно и ние самите ще организираме подобни събития и ще привличаме партньори.

През 2017 ще има активна подготовка за председателството на Съвета на ЕС, планирате ли някакви инициативи в тази насока, дори да се окаже че в Русе няма да има официално изнесени събития?

За своето съществуване Фондацията показа, че има потенциал да организира мащабни събития, може да е катализатор на новаторски идеи. Освен това мисля че направихме доста за създаване на партньорска мрежа. В този смисъл може да вземем активно участие в инициативите на България и мислим в тази посока. Надяваме се подготовката за председателството да ни даде възможност да реализираме някои от нашите идеи в това направление.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама