Гражданите да бъдат с повишено внимание по Новогодишните празници, призовават от полицията

11:01, 31 дек 16 25 568 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Почивните дни около Нова година, освен празничност и богати трапези, предоставят възможности за пътуване в страната и чужбина. Добре е гражданите да  вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи преди заминаване. Не е препоръчително споделянето на намеренията за отсъствия от дома с широк кръг от хора. Да се запази дискретност, относно предстоящите планове. Най-добре е да предупредите съседи, на които имате доверие, че ще отсъствате продължително. Децата също трябва да бъдат предупредени да не разказват за предстоящото пътуване.

При продължително отсъствие е добре да се вземат мерки крадците да не намерят нищо ценно в домовете. В последните години предмет на кражба стават предимно оставените в жилищата пари, накити от благороден метал и компактната техника – видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати. При напускане на дома за празниците парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност.

Ако жилището ще е празно само за една нощ, гражданите могат да оставят осветлението включено - тъмните прозорци са най-достъпният ориентир за апашите, че собствениците не са вкъщи. При отсъствие за  няколко дни всички врати и прозорци  трябва да бъдат грижливо  затворени.  И отново - в никакъв случай да не бъдат оставяни в дома големи суми пари и ценности!

„Моят дом е моята крепост”, но опазването му се осигурява само със съвместни усилия от страна на собствениците и от страна на полицията. Никога не бива да се оставят ключове от жилището на леснодостъпни места. Необходима е по – голяма бдителност, особено когато в близост до жилищните сгради бъдат забелязани непознати лица със съмнително поведение.

Най-често се извършват кражби от апартаменти, в които има значително количество материални ценности. Тези кражби обикновено се предшестват от информация за наличието на пари и ценности в жилището и предварителна подготовка на средствата за преодоляване на вратата. Доносниците на крадците са най-разнообразни. Затова гражданите трябва да внимават  кого и как пускат вкъщи.

Вилите, които сезонно биват обитавани от стопаните си или от техни гости, са друга атрактивна категория. Тук, характерно е, че те са по-отдалечени, нямат непосредствено близо съседи, намалява възможността престъпниците да бъдат заловени на място от по-рано прибрал се собственик.

Ако бъдат забелязани съмнителни следи от взломяване или бъде усетено подобно намерение, трябва да се обадите на тел. 112. Съпричастността към съседите е много значима, защото никой не е застрахован.

Приоритет в работата на ОД на МВР-Сливен е противодействието на престъпления от рода на джебчийските кражби и кражбата на вещи, оставени без надзор. На Новогодишни празници хората, заразени с настроение и празничен дух, стават малко по-непредпазливи. Купуването на подаръци е приятно занимание, което трябва да донесе радост на всички и затова е важно да се положат максимални усилия за превенцията на джебчийските кражби. Добре е да не се носят големи суми  пари, а  ако все пак се налага -  да бъдат разделени на части и поставени на различни места. При разплащане на сметки, да не се отваря широко портмонето, за да не се изоастря вниманието и интереса на джебчиите.

При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото, отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат. Предпазливост е необходима и при пазаруване в магазините. Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали е по време на пробване на дреха, хапване в заведение или просто почивка.

При ползване на банкомат, гражданите трябва да се уверят, че хората изчакващи зад тях нямат видимост към клавиатурата, на която набират пин-кода и задължително да закриват клавиатурата с ръка. Препоръчва се използването на банкомати, разположени вътре в сградите на банки, достъпът до които е ограничен и са под денонощно видеонаблюдение. Така се намалява рискът от кражба на пари непосредствено след изтеглянето им или други възможни престъпления. Важно е банковата карта и пин кодът да не се съхраняват на едно и също място.

Важна е предпазливостта и запазването на празничното настроение, което да не бъде помрачено от кражба на телефон, портмоне или чанта. Нека отговорно бъдат посрещнати празниците и освен в претъпкания магазин да пазим вещите си и в претъпканите паркинги за автомобили.

Лаптопи, мобилни телефони, чанти с документи, авто CD устройства, навигационни системи и други скъпи вещи, оставени на видно място в автомобили, представляват често „обект на желание” за практикуващите особен род професии.

Във връзка с празниците, традиционно свързани с пазаруване на различни скъпи вещи, не трябва да се забравя да се помисли за сигурността на автомобила, паркиране на колата на добре осветени, многолюдни места и винаги, при възможност, на охраняеми паркинги и гаражи.

В автомобила не се оставят на видно място скъпи вещи, кашони или опаковки. Крадците се чувстват задължени да проверят какво има вътре. Опасно е да се оставят в колата преносими компютри, мобилни телефони, дипломатически куфарчета, дамски чанти и всякакви други, видимо скъпи предмети. Обект на престъпления са и навигационните системи. Когато слизате от автомобила, вземат се.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама