Заради птичия грип забраниха достъпа до Дуранкулашкото и Шабленското езера

16:59, 30 дек 16 25 777 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със Заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева се въвежда забрана за достъп на външни лица, както и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици. В списъка попадат и Дуранкулашко езеро и Шабленски езерен комплекс, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Оттам информират, че е констатирано 15-о огнище на заболяването Инфлуенца по птиците (птичи грип) в страната.

Считано от 16-и декември (датата на първото подозрение) са констатирани 14 огнищата на Инфлуенца при птиците при домашни стада от пет административни Области на страната - Видин (четири огнища при домашни птици), Враца (едно огнище при зеленоглави патици мюлари във ферма), София-област (едно огнище при домашни птици), Пловдив (седем огнища в стопанства за патици) и Монтана (едно огнище при домашни птици). Констатирано е едно огнище на болестта при диви птици в Област Ямбол (намерени мъртви две чапли).

Всички хора, които имат контакт с болни птици трябва да предприемат мерки за индивидуална защита, както и профилактично лечение с противогрипни препарати след консултация с личния си лекар. Категорично се забранява достъпът на хора, които не са клинично здрави, в грипно, или предгрипно състояние  състояние, поради възможност от комбинация с вирусът на инфлуенцата и усложнения при човешкото здраве.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама