Йордан Йорданов: 2017-а ще е годината с най-много инфраструктурни проекти за Добрич

08:38, 30 дек 16 25 819 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Равносметка на отиващата си 2016 г. и очакванията си за новата 2017 г. споделя с читателите на Topnovini.bg кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов:

Г-н Йорданов, какво отчитате като най-голям успех за Община град Добрич за отиващата си 2016 г.?

През 2016 г. успяхме да задвижим много неща. Да направим непосилното и да заложим не само онова, което сме искали да постигнем в програмата си, но и толкова важните за града проекти, които трябва да стартират. Една година, в която успяхме да преструктурираме много неща. Със сигурност, не всичко, но сме тръгнали в тази посока.

Успяхме да задвижим Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, която беше доста изостанала. Вече сме обявили част от обществените поръчки, а другите чакат това да се случи.

През тази година имаме доста одобрени проекти.Пуснати са обществени поръчки, които се очаква да бъдат финализирани и, при благоприятно време, да започне работа. През тази една година опитахме да направим и други по-малки като мащаб  обекти – площадки, междублокови пространства, да приведем във вид някои позабравени райони на града.

2016 г. бе една подготвителна година, в която всички тези неща трябваше да бъдат заложени, трябваше да променим доста нормативната уредба, да извършим преструктуриране, да свършим доста административна работа, за да стигнем до процеса на реализацията на самите проекти. Всеки един проект има жизнен цикъл и за голяма част от проектите ние сме в средата му.

Очакванията ми са 2017 г. да бъде годината с най-много инфраструктурни проекти за град Добрич. Включвам проекта за водния цикъл, националната програма за саниране, прилагане на мерки за енергийна ефективност на сградата на пожарната, общински сгради, ремонти на пътища. 2017 г. се очертава изключително богата на инфраструктурни проекти, но нямаше да я има, ако я нямаше подготвителната 2016 година. Вярвам, че 2017 г. ще е прекрасна година за град Добрич.

За какво не достигнаха време и сили през 2016 г.?

Времето никога не достига за онова, което искаме да направим. Но, тук проблемът не е във времето, а по-скоро в състоянието на Общината, в това как тя може да се оздрави и да тръгне отново нагоре в развитието си. Бърз анализ може да покаже спада на приходите от порядъка на 3-3,5 млн. лева и какво би могло да се реализира с тях, за да се подпомогне развитието на града. Няма как да оценим времето като достатъчно или не. По-скоро,недостатъчна е финансовата рамка. Ние се стараем да търсим баланс, „златната среда”, за да не повишаваме нито данъци, нито такса „Смет”, каквито спекулативни твърдения изказаха някои от общинските съветници на последната сесия. Затова ще заявя: такса „Смет” в никакъв случай не се повишава. Тя се е увеличила достатъчно във времето, когато се е строяло регионалното депо за твърди битови отпадъци край Стожер. Може би, това ще е най-високото й ниво. Мнението на екипа е, че такса „Смет”трябва да бъде намалена. През 2017 г. предстои да внесем актуализация на наредбата, с която да предложим понижаването й. Данъците също няма да се вдигат. Оттук нататък е работа на администрацията да търси и да събира невнесените данъци от гражданите. Винаги сме подхождали толерантно. Пускаме покани за доброволно изпълнение. И, макар, по закон да сме длъжни да имаме минимум една такава покана, преди да предадем вземането на съдебен изпълнител, ние отправяме поне два, дори и три пъти, поканата. Ако и тогава данъкоплатцитене откликнат, предприемаме други мерки. Вървим в посока първода оптимизираме разходите и тогава да научим всеки един, че демократично право е да си плащаме данъците.

През 2016 г. в град Добрич станаха факт две сериозни чуждестранни инвестиции – открити бяха новият китайски фуражен завод и дестилерия на американски инвеститор. Подготвят ли се нови инвестиционни проекти, които да доведат до разкриване на нови работни места през 2017 г.?

Абсолютно съгласен съм с тезата, че когато търсим нови инвеститори, трябва да имаме благоприятна инфраструктура. Ние сме заложили и водния цикъл, и облагородяването на междублокови пространства, реализацията на много от проектите по оперативна програма „Региони в растеж”. Паралелно работя за привличане на нови инвеститори. Броени месеци след встъпването ми в длъжностстана факт американската инвестиция в нова дестилерия за етерично-маслени култури. Към момента имаме добри отношения като бизнес и местна власт, каквито имаме и с местния бизнес. На последната ни среща с Пламен Николов, който е представител на компанията, коментирахме, че техният бизнес не е сезонен, както се твърдеше. Той става целогодишен с преработката на тамян и други съпътстващи дейности. Персоналът наброява над 100 души с целогодишна заетост. Но, компанията има нужда от специалисти. Тя може да наеме кадри, които да бъдат обучени по техен модел и в годините тази заетост да е устойчива. Китайският фуражензавод е пред завършване. Очаква се да бъде открит в началото на 2017 г. Там също ще бъдат разкрити над 100 работни места. Работим в насока за привличане на нови инвеститори. Вече сме разговаряли и с потенциални чуждестранни инвеститори за летището. Знаете, че започна процедура за придобиването му от Общината. Ако нещата там се раздвижат, мисля, че град Добрич вече няма да има проблем с липсата на работни места. От нас остава да имаме желанието да работим и да се развиваме. Имали сме запитвания от производители на части за коли, за електроуреди и др. Работим в много насоки. Ние даваме всичко от себе си, за да представим града на максимално високо ниво, но невинаги инвеститорите решават да изберат точно този район. Но, определено сме благоприятен район, който има достъп до море, до граница. Затова смятам, че, трябва да се възползваме максимално добре от тези дадености.

Казахте, че 2017 г. ще е годината на инфраструктурните проекти. Кои са приоритетните, по които ще работите?

Много са и вероятно ще изпусна някой. Най-голям и отговорен е този за водния цикъл. Той ще доведе до подобряване на водоснабдяването, ще се осъществи цялостна подмяна на остарелите азбестови тръби. Ще имаме иреконструирана и разширена  пречиствателна станция. Плюс от проекта за водния цикъл е, че ще имаме подобрена инфраструктура на близо 80 км общински пътища, което не е никак малко. По ОП „Региони в растеж” ще се реализират проекти за обновяване на междублокови пространства, социална инфраструктура, училища, детски градини, ремонт на пътища, които са извън водния цикъл, саниране на още девет жилищни  сгради, които не попадат в обхвата на националната програма. Задвижили сме и системата за видеонаблюдение. Със сигурност, изпускам нещо, защото проектите са много. Основната цел е Добрич да стане едно по-добро място както за живеене, така и за пътуванеи социален живот.

Кога се очаква да стартира проектът за т.нар. воден цикъл? Политическата обстановка в страната ще доведе ли до забавянето му?

За този проект се говори вече десет години. Твърдеше се, че е пред подписване. Сега сме на прага на нещо голямо. И като градоначалник, наистина съм много радостен за града. Най-рано ще започне работата по пречиствателната станция. Мисля, че ще стартира в рамките на един месец. Пречиствателната станция ще бъде завършена доста по-бързо от другата част, тъй като е един обект и на едно място. Мисля, че ще се справим за период от около година. Работата по другата част също се очаква да стартира през февруари-март, ако, разбира се, времето е благоприятно. Ще имаме и специална информационна кампания. Зная, че ще има много недоволни граждани. Аз моля единствено за търпение и толеранс, тъй като този процес трябва да продължи около 2 години. Не казвам, че през този период целият град ще е разкопан, но ще има разкопаване, ремонти, асфалтиране т.е. целият набор от дейности. На едно място ще е направено, на друго тепърва ще се започва. Градът достатъчно много е чакал този воден цикъл. Затова, след като се разгледа проектът, инженерите ще преценят как ще се работи, но идеята е да се започне работа в целия град. В момента в България няма такива мащабни инфраструктурни проекти, които да са финансирани от Европейския съюз, съвместно с правителството на Република България. Така че, надеждата ни е да се концентрира много работна ръка и процесите да се случат по-бързо и по-правилно от всички други проекти за воден цикъл досега у нас. Ние се опитваме да взаимстваме доброто и да избягваме недостатъците на проектите, които са реализирани в други градове. Аз съм оптимист и мисля, че нещата ще се случат, както трябва.

Ще бъде ли създадена през 2017 г. общинска полиция?

Към момента ние сме подсигурили доста неща – щат, средствата. Самата процедура е малко по-различна от всички други. Тук се създава звено„Общинска полиция”, което е подзвено на полицията. То е на подчинение на Общината. Преди месец и половина сме пуснали писмо до вътрешния министър Румяна Бъчварова. За съжаление, тогава бе подадена оставката на правителството. Все още не сме получили отговор. Смятам, че няма пречка да ни бъде разрешено, след като имаме осигурен бюджет. Очаквам в най-скоро време да получим писмо със съгласие. След това ще се предложи на Общинския съвет да гласува звеното - като численост и средства. Като кмет съм предвидил тези разходи, те са залегнали в проекта за бюджет за 2017 г.

Кои ще са най-важните проекти, за които ще се търси европейско финансиране през програмния период до 2020 г.?

На първо място, искам да решим проблема с финансовата корекция на проекта за регионалното депо за твърди битови отпадъци край Стожер. Надявам се тя да бъде опростена отстрана на Управляващия орган или правителството, за да не отиват данъците на добричлии за изплащане на тази корекция. Истината е, че всички губим от това. До 2020 г. има няколко неща, които трябва да бъдат направени. Освен всички проекти, които сме заложили и по които започва да се работи, имаме няколко идеи във връзка с екологията на града. Говорим за озеленяването, за цялата зелена система на града, която трябва да се направи по правилния начин. Добрич пак ще бъде зелен, но нека да го направим по правилния начин. Това е едно от нещата, за които ще търсим европейско финансиране, защото ние нямаме зелен кадастър. Трябва да се работи за обособяването и създаването на бизнес зона, която в някои от градовете стартира. Говорим за индустриален парк – голям терен, който се парцелира, с изградени комуникации – ток, вода, газ. Така вече могат да се търсят потенциални инвеститори. Това е едно от нещата, които сме си поставили за цел. Отделно е т.нар. сага с центъра. Виждаме, че той е в окаяно състояние. Плочите са начупени, всяка година все повече и повече, въпреки че по тях не преминават тежки машини. Ще изпаднем в ситуация, в която ще изтече срокът на проекта, гаранционните срокове, а ние ще останем с център с начупени плочи. Затова трябва да търсим финансиране за подмяната поне на горния пласт на центъра. Да не казвам, че подземната инфраструктура там не е подменяна.

Имаме намерение също Добрич да стане малко по-развит чрез културен туризъм, стимулиране и показване на местното производство. Имаме идеи за проекти, разработени в тази насока. Мисля, че Добрич, като локация, може да стане панаирно или фестивално градче, в най-обща рамка. Има достатъчно примери по света, където икономиката е много добре инжектирана от такъв вид дейности.

Готова ли е Общината за зимата?

Готови сме. Дори повече от всякога. И,първият сняг няма да ни изненада. Истината е, чепри първите снежинки, проблемът не бе в самия сняг, а заледяването и ниските температури. Затова камионите бяха разположени в различни части на града, за да могат да осолят и да няма проблеми и евентуални пътно-транспортни произшествия.

Каква 2017 г. очаква Община Добрич?

Очаква ни изключително амбициозна 2017 година.

Какво ще пожелаете на жителите на Община Добрич в навечерието на Нова година?

След всичко, което се случи през последната година, искам да пожелая три много важни неща, които всеки от нас трябва да таи, а именно – вяра, надежда и любов. Мисля, че всеки от нас има нужда от това. Да вярва - в своите деца, в това, което правим за града всеки ден. Надежда – за по-доброто бъдеще, което ни очаква. И, любов, която всеки от нас трябва да съхранява. Искам Добрич да се превърне в едно от онези приказни градчета, за които всеки казва, че там е прекрасно, че хората са добри. Ако ние, самите хора, бъдем малко по-толерантни и отворени към света и приемаме като приятели всички наши съграждани и гости, мисля, че денят ни ще бъде по-усмихнат, по-красив, по-спокоен. Простичко нещо е да се поздравяваме, да си пожелаваме хубави неща. Нека мислим малко повече за доброто, което се случва, да имаме очи за добрината на всеки един от нас!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама