Слаб интерес от гражданите към поемането на дълг от 11 млн. лв. от Община Добрич

20:46, 29 дек 16 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Слаб интерес проявиха гражданите и общинските съветници на Добрич към публичното обсъждане на поемането на нов дълг от 11 млн. лв. чрез провеждане на  процедура за избор на кредитна институция.

Зам.-кметът по финанси Елка Димова съобщи, че целта на новия общински заем е да се осигури съфинансиране по проекта за водния цикъл в размер до 10 млн. лева. За изграждане на система за видеонаблюдение ще се заделят до 600 000 лева, а за конструктивно укрепване на три детски градини по проекти, включени в Инвестиционната програма – до 400 000 лева. Заложено е и мостовото финансиране по проекти, финансирани със средства от Европейския съюз.

Заемът трябва да бъде усвоен за 30 месеца, като този период е гратисен период за главницата.



Кметът Йордан Йорданов посочи, че за реализиране на тези разходи по-добро решение от револвиращ кредит, какъвто се предлага, няма. Чрез него ще може да се осигури по-голямата част от собственото участие на Общината по проекта за водния цикъл. Ще се осигури възможност за конструктивно укрепване на три детски градини, за да могат за тях да се реализират проекти за енергийна ефективност, за които е заложено финансиране от около 3 млн. лева по ОП „Региони в растеж”. С част от средствата от новия заем – 600 000 лева, ще може да се реализира първият етап от изграждането на видеонаблюдение в Добрич, като разчетите са то да струва около 1 млн. лева.

Елка Димова посочи,  че към момента Общината има поети дългове на обща стойност 7 133 900 лева. През 2017 г. трябва да се платят 2 332 146 лева от тях, а лихвите са 319 800 лева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама