Връчиха наградите на Клуба на неправителствените организации в Търговище

17:02, 29 дек 16 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 100 представители на гражданското общество събра традиционната церемония за връчване на годишни награди на Клуба на нестопанските организации в Търговище.

Събитието беше открито от изпълнителния директор на Клуба Невена Маджарова. Тя подчерта, че годината е било трудна, но успешна за неправителствения сектор в Търговище и благодари на присъстващите, че и през 2016 г. са били активна част от гражданското общество в града.

В категорията „НАЙ-АКТИВНА НПО” отличена беше организация „Светлина и за нас”, която повече от 10 години работи в полза на хората със зрителни увреждания. В началото на тази година сдружението приключи успешно свой проект, подкрепящ хора със специални нужди при търсене на работа, а през есента вече стартира голям партньорски проект с Община Дулово по Оперативна програма „Наука и интелигентен растеж“. 

Призът в категорията „НАЙ- УСПЕШЕН СТАРТ” отиде при младата фондация „Botanica Life“. Тя е учредена през 2015 година и стартира първия си голям проект в търговищкото село Надарево. Там нейният председател, докторът на науките Апостол Апостолов ще превърне дядовите си къща и ниви в академия за екологично и устойчиво земеделие. През следващите години над 100 младежи от страната, мотивирани да работят в селското стопанство, ще се обучават в академията.

В категорията „ПАРТНЬОРСТВО С ИНСТИТУЦИЯ/ ОРГАНИЗАЦИЯ” бяха отличени Народно читалище „Светлина- 1927 г.“ в село Давидово, Детска градина „Пчелица“ и Областната болница.

„ДОБРОВОЛЕЦ НА ГОДИНАТА” стана Санем Джелил, а наградата в категорията „ДАРИТЕЛ НА ГОДИНАТА” отиде при куриерска фирма, която дари бебешки памперси, козметика, дрехи, колички и играчки за бедните и многодетни семейства.

В категорията «КАУЗА НА ГОДИНАТА» бяха отличени  усилията и в Търговище да се прилагат възможностите, които Министерство на здравеопазването е разписало още през 2007 година в своята Наредба № 26. Тя дава възможност всяка бременна жена в България, която няма възможност да плати здравните си осигуровки, да получи 1 безплатен преглед от гинеколог плюс изследвания, и така да провери своето здравословно състояние и дали нейното бебе се развива нормално и здраво. Рамо до рамо в тази кауза са гражданските организации и специалисти от местната Здравна каса, болницата, много лекари и акушери, много бъдещи майки. За „ИНИЦИАТИВА НА ГОДИНАТА” наградата отиде при малчуганите от Помощното училище интернат „Д-р Петър Берон”- Търговище и специалистите, които работиха заедно с тях за създаване на спектакъла „Грозното патенце”. Той беше представен на сцената на Кукления театър. Постановката повдига някои важни за обществото въпроси като: „Как се отнасяме към този, който не прилича на нас?“, „През какви трудности преминават „грозните патенца” и допускаме ли да станат наши приятели преди да са се превърнали в красив лебед?“

По време на церемонията специални сертификати за членство получиха четири нови организации, които през настоящата година станаха част от Клуба на нестопанските организации. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама