ОИЦ-Разград отчете пет успешни години

15:33, 29 дек 16 25 478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На пресконференция днес, екипът на Областния информационен център (ОИЦ) в Разград отчете резултатите от дейността си през изтичащата година и извършеното за петгодишния период от функционирането си.

През 2016 г. ОИЦ организира и проведе 35 информационни събития в Лудогорието, съобщи управителят на Центъра Юлиян Данаилов. В тях участваха 1 105 представители на местните и регионални власти, бизнеса, неправителствения сектор, социални, културни и образователни институции, земеделски производители, граждани и медии. 841 посетители в офиса на Центъра получиха 918 отговора на поставени въпроси, свързани с еврофондовете, програмите и проектите, които могат да бъдат подкрепени от тях. През годината проявите на ОИЦ са отразени в 232 публикации в печатните и електронни медии. 567 са участниците в станалата традиционна кампания „Дни на Европа в Разград”, посрещната с голям интерес и емоции от страна на местната общност.

В първите дни на новата година Областният информационен център /ОИЦ/ навършва 5 години. За този период той заслужи оценката на един от най-добрите в страната, каза управителят на Областния информационен център. За периода 2012-2016 г. проведените информационни събития на територията на областта са 201 със 7 871 участници в тях. Посещенията в офиса на бул. „България” №34 наброяват 4 037,  при които са получени отговори на 4 405 зададени въпроса. През петгодишния период проявите на ОИЦ са отразени в 1 717 публикации в печатните и електронни медии. 458 са собствените материали на ОИЦ в Единния портал на еврофондовете в България, на адрес  www.eufunds.bg/razgrad, в които е представена проектната дейност в Разградска област. Повече от 3 500 жители на Лудогорието участваха в петте поредни кампании „Дни на Европа”.

Най-често задаваните въпроси по време на срещите се отнасят до започване на собствен бизнес, модернизиране на дейността на фирмите, наемане и квалифициране на персонала, инвестиции в земеделските стопанства, благоустрояване на населените места, инвестиции в инфраструктурата, създаване на нови и подобряване на съществуващите услуги, подкрепа за развитие на туризма, нови възможности в сферата на образованието.

В 5-годишния период на функционирането си екипът на ОИЦ подготви и издаде два справочника и филм за услугите и дейността на ОИЦ-Разград; три печатни брошури за европрограмите - за програмните периоди 2007-2013 г. и 2014-2020 г.); две брошури за успешно реализирани европроекти в област Разград за първия програмен период; два видеофилма (вкл. в тираж на DVD) за успешни европроекти в Лудогорието за периода 2007-2015 г.; филми за Дните на Европа в Разград – за кампаниите през 2014 г., 2015 г. и 2016 г.

ОИЦ-Разград се включи и във всички 15 общи инициативи на мрежата от 28 информационни центъра в страната, популяризиращи Политиката на сближаване на Европейския съюз, допълни Юлиян Данаилов.

На срещата бе представен и напредъка до момента в прилагането на еврофондовете в Разградска област през настоящия програмен период 2014-2020 г. Стана ясно, че към края на 2016 г. в област Разград се изпълняват 90 проекта на стойност близо 46 млн. лева. Това съобщи днес управителят на Областния информационен център Юлиян Данаилов. От тях, по оперативните програми се реализират 41 проекта за 27 857 000 лева., а финансирани от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) са 49 проекта, на обща стойност 17 803 000 лева.

След отчета, по повод пет годишнината от функционирането си екипът на Областния информационен център почерпи с вкусна празнична торта с пожелания за здраве и още успешни години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама