Съдът във Велики Преслав потвърди глоба за 250 000 лева на банка от екоинспекцията

14:00, 29 дек 16 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районният съд във Велики Преслав потвърди наказателно постановление на Директора на РИОСВ Шумен, с което за нарушение на Закона за опазване на околната среда на „Инвестбанк“ АД София е наложено административно наказание „имуществена санкция“ в размер на 250 000 лева.  Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд.

На 24.09.2015 г. в РИОСВ Шумен постъпил сигнал от еколога на община Смядово за замърсяване на река Смядовска.  При проверка служители на екоинспекцията извършили проверка. Установено било, че водата в руслото на р. Смядовска, в участъка преди навлизане в гр. Смядово е с жълтеникаво-оранжев цвят. Резултатите от взетите водни проби показали силно кисела реакция и изпускане на сярна киселина в реката. Източникът на изтичането на сярната киселина бил идентифициран като обект в гр. Смядово, собственост на „Инвестбанк“ АД, в който е бил разположен резервоар за съхранение на сярна киселина, става ясно от решението на съда, с което Топновини.bg  разполага. Изтичането станало чрез тръбопроводи на изградената в поземления имот дъждовна канализация вследствие на пробив и теч от металния стационарен резервоар, откъдето изтичала сярна киселина с концентрация 50 – 69 %.

Трета водна проба от  повърхностни води на изхода от гр. Смядово показала силно кисела реакция, вследствие на неразрешеното изпускане на сярна киселина в реката.

Установено е, че нарушителят  е извършил деянието виновно, пише още в съдебното решение.

Показанията ни свидетелите съдът приема като последователни, непротиворечиви, логични и незаинтересовани.

Наказателното постановление на екоинспекцията е обжалвано от Инвестбанк. Оспорвани са констатациите. В жалбата се излагат доводи за необоснованост и незаконосъобразност на обжалваното постановление.  Има твърдения, че постановлението е издадено при нарушение на административнопроизводствените правила.

В жалбата на „Инвестбанк“ АД   София пише, че не е извършено нарушение, което фигурира в Закона за опазване на околната среда. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама