Бъдни вечер e!

09:30, 24 дек 22 25 8410 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Празнуваме един от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер, наричан още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка.

В очакване на раждането на Божия син от днес започват празненствата за Рождество Христово. Във всички православни църкви се отслужва света литургия. А вечерта цялото семейство се събира на празничната трапеза.

24 декември е последният ден на Рождествения пост. Ястията, приготвени за Бъдни вечер, трябва да са само постни и да са нечетно число – 7 - колкото са дните на седмицата, или 9 – колкото трае бременността на жените.

Сарми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и др. Всяко от ястията на трапезата има важна за българина символика.

Снимка: БГНЕС

Най-възрастният член на семейството прекадява с тамян трапезата и къщата, прочита молитва и след това разчупва питата, в която е скрита сребърна пара. Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през новата година. А в огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник.

Празничната атмосфера от Бъдни вечер се пренася в нощната Коледа, докато коледарите обикалят домовете и изпълняват песни за благопожелание на стопаните.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама