ЦНПО – Разград: Домашното насилие е проблем на цялото ни общество

16:12, 08 дек 16 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Домашното насилие е проблем на цялото ни общество, а не на група от хора. То е болест и в момента е глобална пандемия. Това бе посочено днес на конференция на тема „10 години не спираме да противодействаме на домашното насилие“. Форумът бе част от дейностите по проект „Домашното насилие -  проблемът на цял един род”, реализиран от Центъра на НПО. Проектът е финансиран от Министерство на правосъдието. Той надгражда постигнатите успехи в област Разград по проблемите на домашното насилие през последните 10 години.

Участие в срещата взеха над 40 представители на институции, ангажирани с проблема на домашното насилие: съд, прокуратура, полиция, социални служби, местни власти, областна администрация, образователни институции, медицински специалисти и граждански организации. Конференцията бе открита с репортаж за домашното насилие и с истинска история на жертва на насилие, пресъздадена от актьора Петьо Горанов.

По време на форума професионалистите, които имат опит в превенция на домашното насилие споделиха опит и очертаха потребности по темата за домашното насилие. Дискутирани бяха и теми, свързани с ефективно приложение на ЗЗДН и работа в посока превенция, в това число намаляване на скритото домашно насилие и последваща работа на специалистите, след идентифициране на прояви на агресия и насилие. Бяха споделени добри практики и трудности в работата с хора, преживели насилие, за да се идентифицират потребности, които са основа за последваща работа и след приключване на проекта.

В началото на конференцията бяха отчетени и резултатите от реализацията на дейтостите по проекта. От декември миналата година досега, екипът на Сдружение „Център на НПО” в Разград чрез  Консултативния си център е оказал подкрепа на 67 жертви на домашно насилие. Сред тях са две деца и двама мъже, останалите са жени.

Диляна Георгиева посочи, че само за един месец от 10 септември до 10 октомври в Центъра на НПО са регистрирани девет жертви на домашно насилие. През последната една година се наблюдава повишен брой на извършители на домашно насилие  в общините Разград, Исперих и Самуил, отчетоха още от Центъра. Сумарно най-много извършители на домашно насилие са насочени от Районен съд- Исперих, който покрива общините Исперих и Самуил.

За 12 месеца от стартиране на проекта в специализирана програма са включени 18 извършители на домашно насилие. Заведени са 20 съдебни дела по Закона за домашното насилие.  При работа с жертви на домашно насилие са проведени 207 консултации с психолог, 206  със социален консултант и 102  с юрист. Организирани са и седем мобилни приемни в общините на област Разград.

Гост на конференцията бе и проф. д-р Нели Бояджиева от СУ „Св. Кл. Охридски”.  Тя приветства екипа на Центъра на НПО в Разград , който в продължение на 10 години подпомага жертвите на домашно насилие в усилието им да намерят изход от тормоза, на който са подложени. Проф. д-р Бояджиева даде висока оценка и на създадения по идея на Центъра Местен механизъм за взаимодействие между институциите, ангажирани с проблемите на домашното насилие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама