Училищата в Добрич ще получат филм за подвига на капитан Списаревски

17:44, 02 дек 16 25 729 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със съдействието на областния управител Детелина Николова, която е член на Националния комитет за отбелязване на 100 г. от Първата световна война, в зала „Европа“ в областна администрация бе показан документалният филм на Военна киностудия „Разказ за един пилот“. Детелина Николова благодари за съдействието на доскорошния ръководител на Военна академия ген. майор Тодор Дочев и лично на сценариста на филма полковник проф. д.н. Димитър Недялков от Военна академия „Г. С. Раковски“, като отбеляза, че дълг на всеки един от нас днес е да съхраняваме паметта за героите и да я предаваме на поколенията.

Полковник проф. д.н. Димитър Недялков заяви, че Добрич и Добруджа са емблема за българската военна авиация. Преди филма, той сподели, че през 1916 г. военните действия на Добруджанския фронт са били отворени от българските балонисти, което още веднъж по безспорен начин доказва, че градът и регионът са емблематични за българската военна памет и авиация.

30-минутният филм върна зрителите в годините на войната и показа героизма на нестандартния за своето време и безспорен патриот млад човек. За кап. Списаревски генерал-майор Тодор Дочев казва: „За нас, българите, остават образът и споменът за 27-годишния красив мъж, роден за живота, без колебание излетял, когато народът му е имал нужда от защита, за да долети и да сияе там, откъдето никога не се е върнал“.

Полковник проф. д.н. Недялков със съдействието на областния управител Детелина Николова ще предостави копие от филма на Община град Добрич и училищата, във връзка с предстоящото отбелязване на годишнината от подвига му на 20 декември 1943 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама