Прокуратурата разследва обвинение на ромско семейство, огнеборци откраднали 300 000 евро

16:15, 30 ное 16 25 557 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районна прокуратура – Пловдив пое разследването на скандала с обвиненията на ромска фамилия, че огнеборци  са откраднали от тях  огромна сума  пари при потушаването на пожара в дома им, съобщава Радио Пловдив. 

Инцидентът, стана на петия етаж в блок на  бул. "6 септември" в Хаджи Асан махала. Тогава, след овладяването на огъня, собствениците заявиха, че от едната стая са изчезнали 300 000 евро, скрити в торба под дивана и обвиниха за грабежа пожарникарите, гасили вътре. Това доведе до моментално самосезиране на прокуратурата, която незабавно образува досъдебно  производство. 

Ще бъдат разпитани всички участвали в спасителната операция и техните началници, както и собствениците, отправили обвиненията, заяви говорителят на Районна прокуратура Атанас Илиев. Той уточни, че следствието  върви „по всички версии и посоки“,  и за двете страни.

С оглед твърденията на собствениците за откраднати пари,  е започнало разследване за техния произход, начин на придобиване и причините за съхранението им по този начин,  като всичко  това трябва да се подкрепи с  валидни документи,  обясни прокурорът.  Ако се установи набеждаване  на пожарникарите, наказанието за клеветниците е от 1 до 6 години затвор и обществено порицание, изтъкна Атанас Илиев. Също тежки наказания са предвидени и ако се докаже обратното. 

Самите огнеборци не са освободени от служба, тъй като спрямо тях няма никакви обвинения, добави  говорителят на прокуратурата. Началникът на пловдивската противопожарна служба Димитър Стоенчев също потвърди, че вчерашният авариен екип е завършил нормално дежурството си до тази сутрин. Той категорично отхвърли всякакви съмнения върху своите служители, като изтъкна, че е убеден в тяхната невинност  и  също такъв краен резултат на разследването. 

До момента все още няма подадена жалба за изчезналите пари от ромската фамилия. Това вече няма значение, тъй като прокуратурата се е активирала и при всяко положение ще установи истината, увери районният прокурор Атанас Илиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама