ГЕРБ си смени мнението, няма да подкрепи правителство на ПФ

16:15, 30 ное 16 25 823 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ГЕРБ няма да участва в създаването на кабинет в 43-тото Народно събрание. Това каза на брифинг в парламента Цветан Цветанов. Позицията на парламентарната група на партията се оказва коренно различна от заявената вчера, след КСНС, подкрепа към ПФ и РБ от премиера в оставка Бойко Борисов. Тогава той каза, че ще подкпреят принципните решения на едно ново правителство между ПФ и РБ.

Според лидерът на БСП Корнелия Нинова, причината за новата позиция на ГЕРБ е, че до днес те не са успели да се разберат с ПФ за министерските кресла и позиции в новия кабинет.

Това не е и първият път, когато докато премиерът Борисов отсъства от страната депутатите на ГЕРБ бламират негови заявки направени по-рано. Цветанов обаче обясни, че "постоянно сме информирали премиера за дебата в пленарна зала днес. Това е решението, което взехме, той се съобразява с парламентарната група, че това, което казваме днес, е последно и окончателно".

По думите на Цветанов поводът за промяна е, че предложението на Патриотичния фронт, при обсъжданията на Повод на Бюджет 2017,  минималната пенсия да бъде увеличена до 300 лв. Необходимо е да се отбележи обаче, че за това предложение се знае още от 1 декември и то е било обсъждано в парламентарната комисия, където участват и ГЕРБ.

На специален брифинг "патриотите" изразиха мнение, че не са учудени от новия курс, който поема изведнъж ГЕРБ, като отбелязаха, че това не се случва за първи път.

„Ние разгледахме възможността да подкрепим мандат, ако той бъде връчен на Реформаторския блок или на Патриотичния фронт, но без да участваме във властовите позиции в съответните министерства. Бяхме добронамерени”, добави лидерът на парламентарната група на ГЕРБ.

"Различията бяха показани. Трябва да обърнем целия бюджет, за да лансираме една популистка теза. Ние не искаме да участваме по този начин в едно бъдещо управление", каза още Цветанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама