Община Добрич ще търси инвеститори за модерен логистичен център на бившето летище

19:55, 29 ное 16 25 922 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинските съветници в Добрич дадоха съгласие да стартира процедура за придобиване на три недвижими имоти,  държавна собственост, част от бившето летище. Те са на площ около 390 хектара.

Към момента необходимостта от използването на летището за специални нужди е отпаднала поради преструктуриране на българската армия и Общината може да привлече инвестиции за нови проекти в обекта, посочи кметът Йордан Йорданов.

При проведени разговори с Министерството на отбраната е получено уверение, че то е готово да предостави въпросните три имота, след като Общината декларира желанието си за това.

Кметът обясни, че в момента няма конкретни инвестиционни предложения, тъй като все още Общината няма правно основание да ги търси.  След като имотите бъдат предоставени от държавата, Общината ще обяви, че търси инвеститори. Докато такива се намерят, местната власт ще осигури охраната, като терен ще бъде включен в новата процедура за охрана на общински обекти, каза още кметът.

Новият Общ устройствен план на Добрич предвижда върху терена на военното летище да бъде изграден интермодален терминал, който да развива предимствата на комбинираните превози с автомобилен, железопътен и авиотранспорт. Модерният логистичен център, който ще разполага с транспортно-складови площи, ще осигури връзка между река Дунав, българо-румънската граница и пристанища на Черно море. Предвижда се терминалът да бъде своеобразен "локомотив" на комбинираните превози с няколко вида транспорт - автомобилен, железопътен и авио.

Според екипа с ръководител архитект Иван Димчев, подготвил плана, транспортно-складовите площи могат да бъдат изградени върху площ от 390 хектара. Проектът ще бъде най-мащабната промяна в индустриалните зони в Добрич, която ще насърчи развитието на икономиката, очаква кметът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама