Пътната обстановка във Велико Търново е нормална

17:39, 29 ное 16 25 906 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пътната обстановка във Велико Търново е нормална при непрестанния снеговалеж, започнал още снощи. Всички улици на територията на старопрестолния град са без снежна покривка, като стръмните участъци в кварталите „Картала”, „Света гора” и в широкия център са обработени против заледявания с 16 тона пясък и сол. Част от машините за опесъчаване и в момента работят в града.

Изцяло проходими при зимни условия са и пътищата от общинската мрежа. Няма подадени сигнали и за счупени дървета клони.

По разпореждане на кмета Даниел Панов работна група извършва постоянен контрол и наблюдение върху състоянието на улици, пътища, тротоари и обществени пространства. Промяната на метеорологичните условия се следи в реално време. Към 9,00ч. снежната покривка е незначителна. Предвид очакваното в по-късните часове на деня понижение на температурите настилките ще бъдат опесъчени.

Уличната мрежа на територията на град Велико Търново е с обща дължина от 114,64 линейни километра. Отговорната за зимната й поддръжка фирма е осигурила на склад близо 1000 тона инертни материали – пясъчно-солна смес, промишлена сол и химически материал против заледяване. На разположение са 10 снегорина, 8 машини за разпръскване на инертни материали, две фадроми, три камиона за извозване на снежни маси. В резерв могат да бъдат пуснати още две комбинирани машини с гребла. За почистването на 146 километра шосета от общинската пътна мрежа също са осигурени достатъчни количества инертни материали и необходимият брой машини. 

85 служители на ОП „Зелени системи” по план се грижат за проходимостта на тротоарите, парковете, зоните около автобусните спирки и обществените пространства. Подготвена е и малогабаритна снегопочистваща техника. Съгласно Наредбата за опазване на околната среда жителите на Велико Търново, собствениците и наематели на жилищни, търговски, стопански помещения и гаражи са длъжни да разчистват от сняг и лед прилежащите към сградите тротоари, дворни места и пространства.

При спокойна обстановка преминава и в Павликени първият ден на снеговалежа. Община Павликени има пълна готовност за справяне с по-обилни снеговалежи през започващия зимен сезон.

Сключени са през 2016г. двугодишни договори за снегопочистване на улиците в град Павликени с фирмите „Алекс ОК“ и на общински пътища с „Пътно поддържане“ Павликени. Втората фирма ще се грижи и за почистването от снега в град Бяла черква. Всяко от останалите 18 кметства е сключило договор с местни арендатори и земеделски кооперации за зимното поддържане на улиците в селата.

7 снегопочистващи машини и един роторен снегорин ще се грижат за състоянието на общинската пътна мрежа, а 4 снегопочистващи машини и един телескопичен товарач – фадрома - за улиците в града. В готовност да се включат са и екипите на Общинското предприятие „БКД“. Общината разполага и с малък роторен снегорин за разчистване на преспите от тротоарите и пешеходните зони в града, включително тротоарите, парковете, зоните около автобусните спирки и обществените пространства. В дейността ще се включат и работниците от временната заетост по програми – 19 човека в града и по един във всяко от селата.

Общината разполага със 100 тона пясък и 24 тона сол за опесъчаване на улици в град Павликени. Общинските пътища се опесъчават от „Пътно поддържане“.

Изцяло проходими при зимни условия са и пътищата от общинската мрежа. До момента в общинска администрация няма сигнали за инциденти, свързани с продължителния снеговалеж.

До момента няма натрупани преспи сняг, затова не е необходимо снегопочистване. Ангажираните с дейността имат готовност да опесъчат улиците преди падането на температурите тази нощ.

Във вторник всички детски градини и училища на територията на Община Павликени започнаха нормално учебната си дейност.

Община Павликени призовава гражданите да бъдат съвестни и да разчистват от сняг и лед прилежащите площи към частните сгради в градовете и населените места в общината. Сигнали за инциденти може да се подават на „горещия телефон“ на Община Павликени - 0800 80 404, набира се от цялата страна и услугата е напълно безплатна.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама