35 години собственици чакат да получат жилищата си в блок "Добрич"

17:14, 29 ное 16 25 1477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кога ще бъдат завършени последните два входа на блок „Добрич“, за който собствениците са отчуждени през 1981-1983 г. Това поискаха да научат от местната власт група граждани, които вече три десетилетия чакат новите си жилища.

Зевшан Мустафа постави въпроса в края на заседанието на Общинския съвет от името на собствениците. По думите й, тези два входа, които са на груб строеж, вече се рушат. Обитават се от наркомани и бездомници. „35 години са много време. Бяхме много толерантни досега“, каза тя.

Блок „Добрич“, който се намира зад Стоматологията, се строи вече десетилетия. Останали са последните два входа, където трябва да се настанят около 24 семейства. Всички те са собственици, които преди три десетилетия са били отчуждени. Една част от тях са настанени в оборотни общински жилища, а други живеят в старите си къщи, но не могат нищо да правят по тях, дори да ги ремонтират, защото домовете им са отчуждени. „Тези къщи се рушат, но те на практика не са наши и не можем да правим ремонти там. Не можем да правим подобрения, защото си чакаме нашите жилища. В момента ние нямаме нищо – нито къща, нито апартамент”, сподели Мариана Пенева.



Куриозно, някои от тях дори притежават нотариални актове от 2010 г., че са собственици на жилища във въпросния блок. Само че, все още такива апартаменти няма, тъй като двата входа са на груб строеж.

Вместо това блокът се е превърнал в свърталище за наркомани, бездомници. Дори няколко пъти е викана пожарна да гаси огън, тъй като заселилите се бездомници готвели.

Зам.-кметът арх. Боян Коларов обясни, че заедно с проектантите от проектантско бюро на арх. Емилия Добрева, са уточнили какви са неизвършените дейности по строежа и да се набележат какви допълнителни дейности трябва да се извършат, тъй като обектът е отдавна замразен. Ясно е, че нужната сума е около 4 млн. лева, които са непосилни за общинския бюджет. „Търсим и ние правилните варианти, за да излезем от тази ситуация. Нашето горещо желание е обектът да бъде завършен и смятаме, че не е редно такова страшно нещо да стои в центъра на града и толкова хора да са неудовлетворени толкова дълги години“, каза арх. Коларов. И добави, че Общината е направила необходимото, за да обезопаси обекта.

Общината има процент собственост в този обект и с експерти обсъждаме вариантите как да се случат нещата, за да се завърши блока, обясни кметът Йордан Йорданов. По думите му, единият вариант е тези общински помещения да бъдат предоставени на бъдещия строител като обезщетения, за да може той да завърши блока. Другият вариант е да се пусне обществена поръчка за строително-монтажните работи, като плащането бъде отложено във времето – 2, 3, 4 години, когато реално общината може да продаде обектите на реална цена, за да плати строителството. Кметът увери, че в най-кратки срокове ще се вземе решение кой е най-добрият вариант, за да започнат строително-монтажните работи на обекта.

Пред журналисти собствениците споделиха песимизма си. Обясниха, че и при предишния мандат всяка година са получавали обещания, че апартаментите им ще бъдат завършени, но това не се е случило.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама